По време на 58-мото пленарно заседание на КОСАК (Конференция на

...
По време на 58-мото пленарно заседание на КОСАК (Конференция на
Коментари Харесай

Естония ни предаде символично щафетата на председателството


По време на 58-мото пленарно съвещание на КОСАК (Конференция на комисиите по европейски въпроси на ЕС) беше осъществено самобитно предаване на щафетата от Естония на България, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година

Евродипутатът и ръководител на на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове (КЕВКЕФ) Кристиан Вигенин благодари на естонския си сътрудник Томас Витсут за добре свършената работа и градивен дух на съдействие, като означи, че се надява то да продължи и през идващите шест месеца.

Вигенин бе поканен да показа опит и положителни практики от активността на КЕВКЕФ по отношение на популяризирането измежду жителите на тематиките и въпросите от Европейския дневен ред.
По време на своята тирада ръководителят означи, че националните парламенти способстват интензивно за по-доброто действие на Европейския съюз, като показа своето мнение, че те имат съществена роля за гарантирането на легитимност и отчетност на дейностите на Съюза, повече либералност и бистрота. От извънредно значение е националните парламенти да ползват надзор върху своите държавни управления по отношение на присъединяване им в процеса на взимане на решения на европейско равнище, съобщи Кристиан Вигенин.

„ В изискванията на външни и вътрешни провокации и рецесии, Европейски Съюз би трябвало да покаже мощ и увереност за опазване на единството и да отговори на упованията на своите жители в области като сигурността, икономическото развиване и превъзмогването на обществените неравенства “, акцентира ръководителят на КЕВКЕФ.

В тази връзка Кристиан Вигенин показа пред своите сътрудници някои положителни практики на Комисията, посредством които се открива резистентен разговор и съдействие с гражданското общество. Той показа, че за тази цел към КЕВКЕФ е образуван Обществен съвет, в чийто състав влизат 30 непрекъснати представители на университетските среди, синдикати, работодателски и студентски организации, институти и фондации, работещи по въпросите на Европейски Съюз. Добър отзив измежду жителите среща и интензивността на Комисията в обществените медии: страниците на КЕВКЕФ във Facebook и Туитър дават постоянна информация за нейната работа и дават опция на жителите да насочат своите въпроси и рекомендации, както и да получат навреме отговор.

Заместник-председателят на Комисията Ивелина Василева показа своите визии по тематиките за бъдещето на Европейски Съюз. Тя означи нуждата Съюзът да се сплоти към обща визия за своето бъдеще, която да включва задълбочаване и разширение на интеграционните процеси, като в същото време Кохезионната политика би трябвало да продължи да бъде един от водещите принадлежности за реализиране на икономическа и обществена конвергенция. Ивелина Василева акцентира, че политиката за разширение на Европейски Съюз в района на Западните Балкани е гаранция за непоклатимост, икономическо и обществено развиване както за Югоизточна Европа, по този начин и за целия континент.
По тематиката за създаване на резистентен Съюз на сигурност Иван Иванов, член на КЕВКЕФ, показа, че обменът на информация е основен за сполучливото противопоставяне на терористичната опасност и провокациите, свързани с тежката и проведена престъпност. Иван Иванов изясни, че основаването на нова конструкция за продан на информация е предпочитана тематика за Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Той изрази вяра, че показаният от Европейската комисия в края на 2016 година законодателен пакет за промяна на Шенгенската осведомителна система ще спомогне за превъзмогването на политическите бариери, сложени пред България и Румъния по отношение на тяхното присъединение към Шенгенското пространство. „ Това ще усъвършенства сигурността на европейско равнище, както и ще сътвори предпоставки за по-голямо доверие сред обособените държави-членки “, съобщи Иван Иванов. Той също по този начин изясни, че приемането на България в Шенген е от основно значение за сигурността на Съюза, защото България е негова външна граница. Председателят на КЕВКЕФ се обърна към участниците с благопожелание да се видят още веднъж по време на плануваните съвещания на КОСАК в София - среща на ръководителите на 21-22 януари и пленарно съвещание на 17-19 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР