По-високи основни възнаграждения за медицинските специалисти в болниците са предвидени

...
По-високи основни възнаграждения за медицинските специалисти в болниците са предвидени
Коментари Харесай

В проекта за нов КТД лекарските заплати са повишени с 800 лева

По-високи съществени хонорари за медицинските експерти в лечебните заведения са планувани в подписания в здравното министерство групов трудов контракт.

Лекарските заплати ще бъдат нараснали с 800 лв., тези на експертите по здравни грижи - с 550, а на останалите медицински служащи - с 200 лева

Соня Върбанова от Медицинската федерация към КТ " Подкрепа " даде образци за новите начални заплати в лечебните заведения: 

" Млад доктор - 2000 доктор, основна здравна сестра - 1650, старша сестра - 1550, редови медицински експерти, това са медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - 1500 лв. ".

Днес Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ, Медицинска федерация „ Подкрепа “ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, с който се регламентира нарастване на главните хонорари в бранша, оповестяват от здравното ведомство.

Подпис под документа сложи и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на посредник сред синдикати и работодатели.

Работодателските организации, които решат да подпишат груповия трудов контракт, имат тази правна опция да го създадат и на по-късен стадий. Новият групов трудов контракт планува заплатите на лекарите да бъдат нараснали с 800 лева, на експертите по здравни грижи – с 550 лева, а на останалите медицински служащи – с 200 лева

„ Повишаването на виталния стандарт на служащите и чиновниците в областта на опазването на здравето е един от механизмите за повишение качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от опциите за дейно противопоставяне на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в бранша, както с привличането, по този начин и със задържането на младите експерти. За всички нас е основно да осигурим минималните стандарти, които да  подсигуряват както професионалното самочувствие на медицинските чиновници, по този начин и тяхната задоволеност от ежедневната работа “, уточни проф. Асена Сербезова.

На подписването участва и министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

„ Колективният трудов контракт е стъпка, която ще увеличи приходите на работещите в бранша и ще способства за задържането на медицинските фрагменти у нас. Това е изключително значимо за младите медици, които ще имат по-голям тласък да останат да работят в България “, означи министър Гьоков.

Проф. Сербезова съобщи, че точно постигането на по-високи, съответни на актуалния живот хонорари в бранш „ Здравеопазване “ е една от предпочитаните задания на Министерството на здравеопазването.

„ Даваме си сметка, че сключването на отрасловия групов трудов контракт е първата стъпка към действителното нарастване на приходите на медицинския личен състав. Необходимо е да получим следваща поддръжка от държавния бюджет, с цел да можем да подсигуряваме приемането на заложените по-високи хонорари “, уточни проф. Сербезова.

Здравният министър акцентира, че договарянията сред съсловните организации и Народно събрание на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков контракт за медицински действия към момента не престават и се надява да реализират резултат, който да удовлетворява всички страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР