По-висока производителност, по-високи нива на добавена стойност, както и ускорено

...
По-висока производителност, по-високи нива на добавена стойност, както и ускорено
Коментари Харесай

Държавата подготвя стратегия за Индустрия 4.0

По-висока продуктивност, по-високи равнища на добавена стойност, както и ускорено икономическо и обществено развиване и по-големи заплати. Това ще следва от цифровизацията и дигитализацията на българската стопанска система в вероятност до 2030 година, дават обещание от Министерството на стопанската система.

Подготвяната от ведомството тактика за Индустрия 4.0 ще включва не просто високи технологии или внедряване на осведомителни и информационни технологии, а изцяло обвързване на процесите в производството въз основата на актуалните цифрови възожности и събиране дружно на генетика, роботока, био- и нано-технологии.

Водещите европейски стопански системи имат и написаните документи, които да възнамеряват тази активност. Нашата тактика е на стадий координиране в работната група, заяви заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов:

" По предложение на работодателите, дружно подготвихме идея за промишленост 4 0, която беше призната от Министерския съвет. На база на нея създадохме работна група.

Идеята е тази идея да прерасне в тактика. Държавата би трябвало да бъде факторът, който да подкрепи бизнеса да сътвори по-добрата среда, с цел да може да се развива промишленост 4.0. Тя основава по- висока добавена стойност, по-висока продуктивност, което в последна сметка води до по-бързо социално-икономическо развиване и, несъмнено, по-високи заплати. Държавата може да подкрепи бизнеса от една страна посредством бизнес средата, а от друга - посредством еврофондовете.

Каналите за влияние по отношение на промишлеността и по отношение на бизнеса са два - насоката към съществуващите компании и младите, започващи предприятия, които са носители на новаторските хрумвания. Както знаете, през тази година, те ще имат достъп до финансов запас от близо един милиард лв. "

Цифровизацията ще промени и работния модел, с работно време от 9 до 17 часа, а работният развой ще би трябвало да се провежда по нов, друг метод. Ще загубим част от работните места, само че други - ще спечелим - там, където хората събират интелектуален опит - в университетите и измежду научните среди. Човекът не просто да събира знания, само че да развива качества, разяснява още Борисов:

" Другото, по което работим, с цел да спомогнем този развой е свързването на Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " с оперативната стратегия, която е към Министерство на образованието, тъй че да реализираме този синергичен резултат, тъй като е значим и човешкият капитал ".

Пример с IT-сектора у нас, където през последните 7 години оборотите са нарастнали с 300% - до 2,5 милиарда евро, а брутната добавена стойност е 1,14 милиарда евро и стабилно пораства, даде и шефът на фондация " Фридрих Еберт " за България, Хелене Кортлендер:

" Времената са доста забавни и макар някои страхове, които са свързани с тези трендове, мисля че си коства да гледаме с оптимизъм и доверие в бъдещето. И ми се коства, че България, с помощта на своята индустриална традиция и на своя мощен IT бранш има доста положителни шансове. Отражението, което това дава върху пазара на труда и върху обществотоq на фона на всички процеси и трендове, които следим, би трябвало да бъдат сложени на едно от първите места в дневния ред.

Да вземат участие в тези процеси е доста значима задача за всички, както за работодателите, по този начин и за служащите, и за страната, с цел да може Индустрия 4.0 да се трансформира в стопански, обществен и културен триумф. Дигитализацията не би трябвало да бъде в бъдеще синоним на " безработица ", а да бъде знак за качество, продуктивност и положително съдействие сред служащи и работодатели ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР