По-висока от първоначално очакваната инфлация и по-продължително възстановяване на веригите

...
По-висока от първоначално очакваната инфлация и по-продължително възстановяване на веригите
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк понижи прогнозата си за ръста на икономиката до 3.6% през 2022 г.

По-висока от в началото предстоящата инфлация и по-продължително възобновяване на веригите на доставки. Това са главните фактори, поради които Уникредит Булбанк намалява прогнозата си за развиването на стопанската система на България през тази година. Очакванията са тя да пораства с 3.6%, което е проверка с 0.3 процентни пункта надолу по отношение на есенната прогноза на банката, излиза наяве от последния на институцията.

В него се показва още, че растежът на Брутният вътрешен продукт през 2023 година ще е по-висок - 4.3%, а безработицата ще спадне до равнища, съответстващи на цялостна претовареност.
Пик на инфлацията през тази година - средногодишна стойност от 6%
От банката предвиждат средногодишната инфлация да нарасне до 6% на годишна база през 2022 година, преди още веднъж да спадне на половина през 2023 година, като предвиждат още в края на тази година индикаторът да се успокои до 3.5%. Анализаторите разясняват, че съгласно тях високата инфлация отразява главно краткотрайни фактори, като високите цени на енергоносителите, нарушаванията във веригите на доставки и базовите резултати.
Реклама
" Има две характерни за страната аргументи, които сочат, че инфлацията в България евентуално ще доближи високи стойности за района на Централна и Източна Европа. Първо, растежът в цените на храните евентуално ще се окаже по-продължителен съгласно нас, защото по-малките количества употребявани торове ще понижи размера на реколтата през 2022 година Ако този сюжет се материализира, общото равнище на инфлация евентуално ще нарасне в по-голяма степен в България, в сравнение с в останалите страни от ЦИЕ, защото в България храните заемат максимален дял в кошницата на Идеологически подривни центрове ", показват икономистите на банката.

Според тях има и още един фактор - преместването на по-високите цени на суровините към потребителските цени в България евентуално ще бъде засилено от обстоятелството, че страната има относително огромен брой браншове на стопанската система, характеризиращи се с висока централизация. " Последното значи, че делът на фирмите, които са в положение да трансферират тежестта на нарасналите цени на входящи първични материали и артикули върху цените за крайните консуматори, също е висок ", съгласно анализаторите.

От Уникредит Булбанк показват, че прогнозата им за инфлацията е основана на допускането, че цените на електрическата енергия и топлоенергията за семействата ще набъбнат с 15% през април 2022 година

" Ефектът от преместване на по-високите разноски към по-високи цени на труда и оттова към ново увеличение на общото ценово ниво (така наречените вторични ефекти) евентуално ще бъде слаб съгласно нас. Това е по този начин, тъй като нормата на безработица и други значими индикатори за пазара на труда сочат, че стопанската система е надалеч от достигането на цялостна претовареност ", показват анализаторите.
Реклама Потреблението ще е по-слабо
Икономистите показват, че съгласно тях структурата на стопанската система ще се промени, като потреблението на семействата ще способства по-малко за растежа през 2022 година, само че пък упованията са вложенията да набъбнат.

Основният фактор, който ще потисне потреблението, е по-високата инфлация, защото тя ще намали разполагаемия приход на семействата. От банката показват още, че резултатът от растежа на заплатите в обществения бранш избледнява, а упованията са за по-малко експанзионистична фискална политика през тази по отношение на миналата година. Увеличението на заплатите в частния бранш също ще е лимитирано.

За сметка на това се чака да има растеж на обществените вложения тази година, до момента в който частните вложения ще се възстановят по-бавно поради проблемите с веригите на доставки.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР