По въздух и земя гасят огромния пожар, който бушува край

...
По въздух и земя гасят огромния пожар, който бушува край
Коментари Харесай

Изхвърлен фас от цигара е причината за огнения ад край Хасково?

 По въздух и земя гасят големия пожар, който бушува край границата с Турция. Пламъците са обхванали близо 100 000 декара треви, шубраци и аграрни земи. Днес пламнаха близо 15 нови пожара на територията на Хасковска област. В Свиленград се възпламени бунище, изгоряха и няколко бараки в квартал " Гебран ".

Снощи големият пожар заплаши къщите в Маточина. Трима души бяха отведени кметството на прилежащото село - Сладун.  Днес в региона на селата обстановката беше спокойна.

" Няма директна заплаха за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота на хората ", изясни Стефка Здравкова, регионален шеф на Хасково.

Последният фронт на пожара е в посока турската граница. Там се включи помощ и по въздух.

" Не приказваме към този момент за мъчно контролируем пожар. От три страни пожарът е стеснен, не е позволен до обитаемоте места ", изясни комисар Николай Николов, шеф Групово дело ПБЗН.

На място дойде и министър председателят.

" Останах с усещане, че е изгоряла границата, че е изгоряла страната. Да, огромен пожар, прелестно се оправят сътрудниците ", съобщи Борисов.

Огънят, който потегли преди 3 дни от региона на граничен пункт " Лесово " и измина повече от 20 километра, е породен от изхвърлен край пътя фас. А на територията на района през днешния ден пламнаха още куп пожари, в това число и в бунище и бараки в Свиленград. Освен това огромните пожари с изключение на растителност, унищожават и биораазнообразието, което в Сакар е неповторимо.

" На доста места след огъня се виждат места от костенурки, гущери, змии, които не са съумели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига ", разяснява Градимир Градев, " Зелени Балкани ". Възстановяването на флората и фауната след сходни пожари лишава десетилетия.

В битката с големия пожар до турската граница се включи и хеликоптер от авиобаза " Крумово ". За първи път военната ни авиация подвигна във въздуха  хеликоптер " Кугър " за гасене на пожари от високо. Бойната машина към 18:00 часа се върна от границата с Турция. Хеликоптерът е оборудван със специфична система за вода, която може да придвижва до 2 тона за горящите местности.

Преди огънят да трансферира граничната вадичка с Турция, водачите Йордан Йорданов и Марин Тасков  съумяват да потушат пламъците по въздух. Кошмарът за водачите се оказва мощно пресеченият терен. Тяхната задача е била да обливат обособените огнища, разпалили се на разнообразни и труднодостъпни места.

За водача Марин Тасков това е първа задача за гасене на пожари по въздух. Разказва, че рискът е голям, защото тук-там пламъците се извисяват на 20 метра над горящата гора. До обед хеликоптерът не съумява да извърши задачата си, защото горивото свършва и вертолетът отлита към базата в Безмер, с цел да презаради. След като се връща, изхвърля над горящия фронт над 80 тона вода. Утре сутринта хеликоптерът още веднъж ще обходи по въздух целия регион, с цел да ревизира дали има още тлеещи огнища. В авиобазата в Крумово са в подготвеност да вдигнат и хеликоптер Ми 17 за гасене на пожари.

Равносметката сочи, че единствено през вчерашния ден пожарникарите са гасили 127 огнища. Все още е в действие бедственото състояние в общините Тополовград и Свиленград. В Шумен са изгорели близо 800 декара гора. Спасени са хиляда декара горски площи. Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана повърхност от 11 000 декара, главно сухи треви и шубраци.

А метеоролозите предизвестяват, че в 13 области има нараснал риск от пожари. Това са Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР