По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората

По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората ...

ф


По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората и къде е България в световната надпревара с тази иновативна технология, разговаряме с проф. Александър Илиев, експерт по темата, преподавател в "Бъркли" и Берлинския университет, учен в Българската академия на науките, който провежда изследвания с интелигентни системи за машинно обучение. Основател на "Innovatia Valley".

Какво е изкуствен интелект?

Изкуствения интелект влиза в нашето ежедневие изключително бързо и това неминуемо кара хората да се запитат какво всъщност представляват тези технологии. Известно е, че много компании използват този термин без никакви задръжки, казвайки че те създават и използват изкуствен интелект (ИИ). На практика обаче повечето от тях не използват ИИ а просто правят някакъв по задълбочен анализ на данни да речем. За да има наличие на ИИ, трябва да има поне две условия най-общо казано: първото условие е да може машината не само да прави задълбочен анализ на данни, но и като резултат от това може да взима решения вместо нас. Второ условие е машината да се самообучава, в зависимост от това дали решенията които е взела са били добри според първото условие.

Бихте ли дали примери, къде се използва изкуственият интелект?

Изкуствен интелект, или поне наченки на такъв, се използва в редица индустрии и може да се каже, че почти няма сфера която да не е пряко или непряко зависима от тях. Продажбите и използването на различни продукти например е много развита сфера на приложение на ИИ системи. Поведението на клиентите постоянно се анализира и в зависимост от това се правят по успешни персонализирани продажби. В системите за финансов анализ се използва обработка на гласови и текстови информационни източници с цел алгоритмична търговия и други инвестиционни стратегии или инструменти. В сферата на медиите ИИ технологиите помагат за по добра препоръка на потреблението на персонализирано медийно съдържание. В здравеопазването, ИИ се използва за анализ на хроничните състояния на пациента, използвайки лабораторни и други медицински данни, за да се дадете възможност за ранна диагностика. Също така, ИИ се използва за изчисляване на вероятността от развитие на някои заболявания с генетични данни, както и за интегриране на правилния план за грижа и възможно намаляване или елиминиране на рисковите фактори за в бъдеще.

Какви са различните видове машинно обучение?

Правилния термин е "машинно самообучение". Това зависи на каква база се сравняват, но в най-общия случай са три основни направления: контролирано: когато имаме данни на входа на системата и знаем какво трябва да получим на изхода (пример: имаме много снимки на входа след обработката на които системата трябва да ни каже колко кучета и котки има на тях.). Неконтролирано: когато не знаем всъщност какво има в данните и не можем да очакваме точно определен отговор. И последния вид е микс между предишните две системи, който е и най-разпространен в реалния живот който се нарича полу-контролирано: тук имаме система с данни от които трябва по автоматичен път да разберем какво можем да очакваме на изхода (пр. два вида животни: котки и кучета), и чак след това можем да определим колко от тях имаме в базата от снимки.

Каква е разликата между изкуствен интелект, машинно самообучение и дълбоко самообучение?

Както споменахме ИИ системите трябва да взимат решения и да се самообучават. Те са базирани на машинното самообучение което с само средство за постигане на изкуствени интелект. Дълбокото самообучение по сложната версия на преходния термин и е най-общо казано невронна мрежа използваща множество скрити слоеве или ‚hidden layers‘ които подпомагат нелинейното взимане на решения в по сложни ситуации. Само посредством тях можем да разграничим котките от кучетата в нашия пример.

Как се тества интелигентността на машините?

Всяка система се тества различно. Повечето ИИ системи служат за решаването на определен проблем. Все още сме далеч от използването на роботи използващи ИИ с които можем да разговаряме свободно на всякакви теми. Но и това е просто въпрос на време. Най-общо казано всяка ИИ система се измерва с даден параметър на точност и се самообучава според случая спрямо него. Тук възниква въпроса какъв е този параметър и отговора е: зависи за какво служи ИИ системата и към какво се стреми по дизайн.

Как изкуственият интелект променя нашето ежедневие?

Според няколкото примера които дадохме тук, може да се види истинската същност и предимствата които носят такъв вид ИИ системи. При всички случаи ИИ са създадени за да правят живота ни по лесен. Като един базов пример бих казал, че най-малкото което могат да направят машините за нас е да отнемат от нас задачи които са досадни или твърде еднообразни и ще могат да се извършват от машини не само в модерните фабрики за коли, но и в нашето ежедневие, във всеки дом.

Какво ни очаква в бъдеще, ще заменят ли машините хората?

Това вече се случва. Има статистика която казва, че 85% от обявите за работя през 2030-та година не се знае какви ще бъдат. Само това, може да ни покаже колко много ще се промени нашият живот в следващите 5-10-15 години. Това съвсем не означава, че хората ще изчезнат. Просто означава, че начина по който работим ще бъде различен.

Къде е България в развитието на технологиите, основани на изкуствен интелект?

Иска ми се да вярвам, че България ще засили развитието си в тази насока и ще го направи час по скоро. Няма много време за губене, ако искаме да сме лидери в региона и да генерираме огромен инвестиционен интерес към страната ни. Това обаче трябва да се заложи като реална работеща стратегия за България, за да води до лидерската позиция на страната ни и да бъдем новатори, а не да реагираме на това какво става на запад. За България, като проспериращ център в информационните технологии (ИТ) се говори отдавна. Затова ние трябва да водим в тази част на света. Изкуствения Интелект е новото голямо нещо и то вече е тук. В момента има доста интересни компании които се занимават с ИИ в България и ми се ще да вярвам, че това е само началото.

Аз и моите колеги от "Innovatia Valley" вярваме, че България разполага със специалистите с необходимият опит и огромен потенциал да бъде водещ център за развиване на продукти и услуги, базирани на изкуствения интелект. Българските специалисти имат и идеите, които да получат признание на световно ниво. Мечтата и целта ни е да създадем благоприятната среда за експериментиране и развиване на идеи със свобода и размах при умерени нива на риск.

В България към момента само единични проекти прилагат елементи на изкуствения интелект в реални продукти и бизнес модели. Целта ни е да обединим усилия, за да подпомогнем средата да стане по-адекватна и да се създаде по-стабилна екосистема от компании развиващи продукти с изкуствен интелект. Отправям предизвикателство към най-високите кръгове в държавата ни за да се вземат необходимите мерки посредством които да бъдат насочени големите инвестиции към нас.
Получавай най-горещите новини от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> .comments-item{clear:left;} .article-comment-types div{z-index:100;} .answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!
0 коментара За да докаже, че жена не може да го командва, бай Пешо – слушайки навигатора, зави на инат наляво, вместо надясно, и сега го вадят… Обратно в сайта
За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не трябва да е празно.E-mail*Полето E-mail не трябва да е празно.Парола*Полето Парола не трябва да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не трябва да е празно.ИмеПолето Име не трябва да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не трябва да е празно.Декларирам, че съм се запознал с за ползване на услугите на Нетинфо.ПоследниСлужебният здравен министър призова за проверка на Агенцията по вписваниятаЗрителите ще могат да проследят отново първия сезон на хитовата поредица от 12 юли в 20:00 ч. по NOVAНа бетонния стълб, стърчащ по средата на улицата, има закачено електрическо таблоНедостигът на чипове може да доведе до свръхкомпенсиране„Бързи и яростни 9“ ще има прожекция на плажа в КанЗеленчуците и плодовете действат благотворно не само на тялото, но и на душатаДокато служебното правителство управлява добавката към пенсиите ще бъде изплащанаОсновната цел на публикуването на този списък е да защити държавните предприятия и дружестваПротестиращи направиха палатков лагер пред сградатаСтранни телефонни обажданияПредполага се, че майка му е била убитаКакво ще бъде времето в следващите няколко дниБивша възпитаничка на канадски интернат за „превъзпитание“ на деца от коренното население, разкрива ужасите, които е преживялаСлед като Hyundai Tucson заложи на дръзката визия, сега е ред и KIA Sportage да покаже изключително дръзкия си дизайн, който е основополагащ при избора на клиентите.Какво заяви професорътПострадала е и мрежата на мобилен оператор, което предизвика затруднениеОт мрежатаИзточник: vesti.bg