По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората

...
По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората
Коментари Харесай

ф

По въпросите с изкуствения разсъдък, дали той ще измести хората и къде е България в международната конкуренция с тази новаторска технология, беседваме с проф. Александър Илиев, специалист по тематиката, учител в "Бъркли " и Берлинския университет, академик в Българската академия на науките, който организира проучвания с интелигентни системи за машинно образование. Основател на "Innovatia Valley ".

Какво е изкуствен интелект?

Изкуствения разсъдък влиза в нашето всекидневие извънредно бързо и това неизбежно кара хората да се запитат какво в действителност съставляват тези технологии. Известно е, че доста компании употребяват този термин без никакви задръжки, казвайки че те основават и употребяват изкуствен интелект (ИИ). На процедура обаче множеството от тях не употребяват ИИ а просто вършат някакъв по изчерпателен разбор на данни да речем. За да има съществуване на ИИ, би трябвало да има най-малко две условия най-общо казано: първото изискване е да може машината освен да прави изчерпателен разбор на данни, само че и като резултат от това може да взима решения вместо нас. Второ изискване е машината да се самообучава, според от това дали решенията които е взела са били положителни съгласно първото изискване.

Бихте ли дали образци, къде се употребява изкуственият разсъдък?

Изкуствен разсъдък, или най-малко първи проблясъци на подобен, се употребява в редица промишлености и може да се каже, че съвсем няма сфера която да не е директно или непряко подвластна от тях. Продажбите и потреблението на разнообразни артикули да вземем за пример е доста развита сфера на приложение на ИИ системи. Поведението на клиентите непрекъснато се проучва и според от това се вършат по сполучливи персонализирани продажби. В системите за финансов разбор се употребява обработка на гласови и текстови осведомителни източници за алгоритмична търговия и други капиталови тактики или принадлежности. В сферата на медиите ИИ технологиите оказват помощ за по добра рекомендация на потреблението на персонализирано медийно наличие. В опазването на здравето, ИИ се употребява за разбор на хроничните положения на пациента, употребявайки лабораторни и други медицински данни, с цел да се дадете опция за ранна диагностика. Също по този начин, ИИ се употребява за пресмятане на вероятността от развиване на някои болести с генетични данни, както и за консолидиране на верния проект за грижа и допустимо понижаване или елиминиране на рисковите фактори за в бъдеще.

Какви са другите типове машинно образование?

Правилния термин е "машинно самообразование ". Това зависи на каква база се съпоставят, само че в най-общия случай са три съществени посоки: следено: когато имаме данни на входа на системата и знаем какво би трябвало да получим на изхода (пример: имаме доста фотоси на входа след обработката на които системата би трябвало да ни каже какъв брой кучета и котки има на тях.). Неконтролирано: когато не знаем в действителност какво има в данните и не можем да чакаме тъкмо избран отговор. И последния тип е микс сред предходните две системи, който е и най-разпространен в действителния живот който се назовава полу-контролирано: тук имаме система с данни от които би трябвало по автоматизиран път да разберем какво можем да чакаме на изхода (пр. два типа животни: котки и кучета), и чак по-късно можем да определим какъв брой от тях имаме в базата от фотоси.

Каква е разликата сред изкуствен интелект, машинно самообразование и надълбоко самообразование?

Както споменахме ИИ системите би трябвало да взимат решения и да се самообучават. Те са основани на машинното самообразование което с единствено средство за реализиране на изкуствени разсъдък. Дълбокото самообразование по комплицираната версия на преходния термин и е най-общо казано невронна мрежа употребяваща голям брой скрити пластове или ‚hidden layers‘ които подкрепят нелинейното взимане на решения в по комплицирани обстановки. Само чрез тях можем да разграничим котките от кучетата в нашия образец.

Как се тества интелигентността на машините?

Всяка система се тества друго. Повечето ИИ системи служат за решаването на избран проблем. Все още сме надалеч от потреблението на роботи употребяващи ИИ с които можем да беседваме свободно на всевъзможни тематики. Но и това е просто въпрос на време. Най-общо казано всяка ИИ система се мери с даден параметър на акуратност и се самообучава съгласно случая по отношение на него. Тук поражда въпроса какъв е този параметър и отговора е: зависи защо служи ИИ системата и към какво се стреми по дизайн.

Как изкуственият разсъдък трансформира нашето всекидневие?

Според няколкото образеца които дадохме тук, може да се види същинската същина и преимуществата които носят подобен тип ИИ системи. При всички случаи ИИ са основани с цел да вършат живота ни по елементарен. Като един базов образец бих споделил, че най-малкото което могат да създадат машините за нас е да лишават от нас задания които са досадни или прекомерно еднообразни и ще могат да се правят от машини освен в модерните заводи за коли, само че и в нашето всекидневие, във всеки дом.

Какво ни чака в бъдеще, ще заменят ли машините хората?

Това към този момент се случва. Има статистика която споделя, че 85% от обявите за работя през 2030-та година не се знае какви ще бъдат. Само това, може да ни покаже какъв брой доста ще се промени нашият живот в идващите 5-10-15 години. Това напълно не значи, че хората ще изчезнат. Просто значи, че метода по който работим ще бъде друг.

Къде е България в развиването на технологиите, учредени на изкуствен интелект?

Иска ми се да имам вяра, че България ще ускори развиването си в тази тенденция и ще го направи час по скоро. Няма доста време за губене, в случай че желаеме да сме водачи в района и да генерираме голям капиталов интерес към страната ни. Това обаче би трябвало да се заложи като действителна работеща тактика за България, с цел да води до лидерската позиция на страната ни и да бъдем новатори, а не да реагираме на това какво става на запад. За България, като проспериращ център в осведомителните технологии (ИТ) се приказва от дълго време. Затова ние би трябвало да водим в тази част на света. Изкуствения Интелект е новото огромно нещо и то към този момент е тук. В момента има много забавни компании които се занимават с ИИ в България и ми се ще да имам вяра, че това е единствено началото.

Аз и моите сътрудници от "Innovatia Valley " имаме вяра, че България разполага със експертите с нужният опит и голям капацитет да бъде водещ център за насърчаване на артикули и услуги, основани на изкуствения разсъдък. Българските експерти имат и концепциите, които да получат самопризнание на международно равнище. Мечтата и задачата ни е да създадем удобната среда за изпробване и насърчаване на хрумвания със независимост и обсег при умерени равнища на риск.

В България все още единствено единични планове ползват детайли на изкуствения разсъдък в действителни артикули и бизнес модели. Целта ни е да обединим старания, с цел да подпомогнем средата да стане по-адекватна и да се сътвори по-стабилна екосистема от компании разрастващи артикули с изкуствен интелект. Отправям предизвикателство към най-високите кръгове в страната ни с цел да се вземат нужните ограничения чрез които да бъдат ориентирани огромните вложения към нас.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара За да потвърди, че жена не може да го командва, бай Пешо – слушайки навигатора, зави напук наляво, вместо надясно, и в този момент го вадят… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСлужебният здравен министър прикани за инспекция на Агенцията по вписваниятаЗрителите ще могат да проследят още веднъж първия сезон на хитовата поредност от 12 юли в 20:00 ч. по NOVAНа бетонния дирек, стърчащ по средата на улицата, има закачено електрическо таблоНедостигът на чипове може да докара до свръхкомпенсиране„ Бързи и гневни 9 “ ще има прожекция на плажа в КанЗеленчуците и плодовете работят благотворно освен на тялото, само че и на душатаДокато служебното държавно управление ръководи добавката към пенсиите ще бъде изплащанаОсновната цел на публикуването на този лист е да отбрани държавните предприятия и дружестваПротестиращи направиха палатков лагер пред сградатаСтранни телефонни обажданияПредполага се, че майка му е била убитаКакво ще бъде времето в идващите няколко дниБивша възпитаничка на канадски пансион за „ превъзпитание “ на деца от коренното население, разкрива ужасите, които е преживялаСлед като Hyundai Tucson заложи на дръзката визия, в този момент е ред и KIA Sportage да покаже извънредно дръзкия си дизайн, който е основополагащ при избора на клиентите.Какво съобщи професорътПострадала е и мрежата на мобилен оператор, което провокира затруднениеОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР