По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Битката за Донбас се пренася в Донецка област

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Продължаващата пети месец война навлезе в нова фаза. След като превзеха изцяло Луганска област, съветските сили се насочват към идната цел – Донецка област в Донбас. Украинските сили пък заеха нови отбранителни позиции в региона, където не престават да управляват някои огромни градове. " Това е последната победа на Русия на украинска територия (Леганска област) ", съобщи на видеозапис, оповестен в интернет, Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски. Той изрази вяра, без значение от борбата за Донецк, украинската войска да стартира контраофанзиви в южната част на страната. " Мисля, че това е тактическа победа за Русия, само че на голяма цена “, сподели пред Ройтерс Нийл Мелвин от основания в Лондон мозъчен концерн Кралски институт на единните въоръжени сили. " Постигането на доста дребен прогрес лиши 60 дни. Мисля, че руснаците могат да разгласят някаква победа, само че основната борба към момента следва ", съобщи Мелвин. Според него решаващата борба за Украйна ще е на юг, където Украйна стартира контраатака и напредва към Херсон. Бивш чиновник на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) бе назначен през днешния ден отпред на окупираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна. Това е Сергей Елисеев, до момента заместник-ръководител на държавното управление на Калининградска област, Северозападна Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски удостовери, че Украйна договаря с Турция и Организация на обединените нации за износа на украинско зърно. Същевременно, сподели той, " ние не губим време и работим по разнообразни пътища, както железопътни, по този начин и речни, за експорт на нашето зърно. Всеки ден усилваме износа. "
Подробностите по тези и други вести:

След загубата на Луганск Украйна събира сили, с цел да отбранява Донецк

Руските сили се насочват към идващите си цели в източната украинска Донецка област, откакто президентът Владимир Путин разгласи победа в прилежащ Луганск, а продължаващата към този момент пети месец война навлезе в нова фаза, написа в собствен разбор на развиването на войната организация Ройтерс.

С завладяването на Лисичанск в неделя Русия завладя изцяло Луганск – една от двете области в източния промишлен район Донбас, който стана сцена на най-голямото стълкновение в Европа от генерации насам.

И двете страни понесоха тежки загуби в борбата за Луганск, изключително по време на обсадата на градовете близнаци Лисичанск и Северодонецк. И двата града в руини вследствие на безмилостните съветски бомбардировки.

Украинските сили заеха нови отбранителни позиции в Донецка област, където не престават да управляват някои огромни градове, а Путин сподели на своите бойци " да си починат и да възстановят своята боеспособност ", до момента в който подразделенията в други региони не престават да се бият.

От самото начало на спора Русия желае от Украйна да съобщи Луганск и Донецк на подкрепяните от нея сепаратисти, които оповестиха областите за самостоятелни страни.

" Това е последната победа на Русия на украинска територия ", съобщи на видеозапис, оповестен в интернет, Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски. " Това бяха средноголеми градове. А им бяха нужни 90 дни - от 4 април до 4 юли. Толкова доста загуби… ", сподели Арестович.

Той изрази вяра, без значение от борбата за Донецк, украинската войска да стартира контраофанзиви в южната част на страната.

" Превземането на източните градове значи, че 60 % от съветските сили са съсредоточени на изток и че ще е мъчно да бъдат пренасочени на юг ", сподели Арестович. " Няма повече елементи, които могат да влязат от Русия. Те заплатиха висока цена в Северодонецк и Лисичанск ", добави съветникът на украинския президент.

Някои военни специалисти считат, че мъчно извоюваната победа не е донесла на съветските сили огромно стратегическо преимущество, а резултатът от така наречен " борба за Донбас " виси на косъм.

" Мисля, че това е тактическа победа за Русия, само че на голяма цена “, сподели пред Ройтерс Нийл Мелвин от основания в Лондон мозъчен концерн Кралски институт на единните въоръжени сили. Той съпостави борбата с огромните сражения за нищожни териториални придобивки, които са били присъщи за Първата международна война.

" Постигането на доста дребен прогрес лиши 60 дни. Мисля, че руснаците могат да разгласят някаква победа, само че основната борба към момента следва ", съобщи Мелвин.

Според него решаващата борба за Украйна евентуално няма да се състои на изток, където Русия е съсредоточила главното си нахлуване, а на юг, където Украйна стартира контраатака, с цел да си върне изгубени територии.

" Виждаме, че украинците напредват към Херсон. Там стартират контраатаки и мисля, че най-вероятно ще следим по какъв начин инерцията минава на страната на Украйна, в миг, когато тя се пробва да премине в огромно контранастъпление, с което да отблъсне руснаците ", съобщи той.

Сергий Гайдай, украинският губернатор на Луганск, призна, че цялата област в този момент фактически е в съветски ръце, само че сподели пред Ройтерс: " Трябва да спечелим войната, не борбата за Лисичанск… Много е мъчително, само че войната не е изгубена. "

Гайдай съобщи, че украинските сили са се изтеглили от Лисичанск и в този момент държат линията сред Бахмут и Славянск, като се приготвят да отхвърлен по-нататъшно съветско нахлуване.

Надеждите на Украйна за устойчива контраофанзива частично се основават на приемането от Запада на спомагателни оръжия, в това число ракети, които могат да обезвреждат огромното преимущество на Русия в огневата мощност, като нанасят удари надълбоко зад фронтовата линия.

" Всичко зависи от това какъв брой бързо ще дойдат доставките “, сподели Арестович.

" На Запад просто няма задоволително оръжия, които може да бъдат изпратени. В последна сметка това е най-големият спор от 1945 година.. тъй че би трябвало да бъдат създадени още оръжия и сега това е в ход. С сходни темпове до есента ще има доста количество оръжия ", сподели съветникът на Зеленски.

Украйна: Все още нямаме наши войски на Змийския остров

Украинското знаме е доставено с хеликоптер на Змийския остров в Черно море, откакто съветските сили се изтеглиха от стратегическия пост предходната седмица, и ще бъде издигнато незабавно след идването на украинските войски, оповестиха украинските военни.

Наталия Хуменюк, представител на Южното военно командване на Украйна, в началото съобщи, че флагът е бил повдигнат на скалистия остров в Черно море.

Флагът беше доставен на острова с хеликоптер ", цитират украински медии думите на Хуменюк пред телевизия CNN. " Той ще изчака идването на войските и по-късно ще бъде повдигнат. "

Хуменюк съобщи, че първичните ѝ забележки пред репортерите би трябвало да се преглеждат " метафорично ". Никакви войски не са се приземили на острова и " никой не поема никакви опасности в името на една фотография за пред медиите ".

Някои анализатори обявиха, че изтеглянето на Русия от Змийския остров край югозападното крайбрежие на Украйна може да отслаби блокадата ѝ на украинските пристанища.

Но основан в Киев задграничен посланик съобщи пред Ройтерс, че това към момента не е задоволително, с цел да разреши безвредното транспортиране на украинско зърно.

" Съществува условие за разминиране, а Русия към момента разполага с благоприятни условия (военни кораби, системи за крайбрежна защита и въздушно превъзходство), които ще ѝ разрешат да прекъсне морските пътища ", сподели дипломатът.

За да деблокира пристанищата си и да може да транспортира зърно, Украйна ще се нуждае от съюзническа поддръжка и от основна роля на Турция, добави дипломатът.

Русия съобщи в четвъртък, че се е изтеглила от Змийския остров като " жест на благосклонност ", с цел да покаже, че не попречва опитите на Организация на обединените нации да отвори филантропичен кулоар, който да разреши превозването на зърно от Украйна.

Украйна, от своя страна, съобщи, че е изтласкала съветските сили след артилерийска и ракетна офанзива.

Зеленски удостовери, че договаря с Турция и Организация на обединените нации за експорт на зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски удостовери, че Украйна договаря с Турция и Организация на обединените нации за износа на украинско зърно. Президентът даде взаимна конференция с шведския министър председател Магдалена Андерсон в Киев.

" Наистина в този момент преговаряме с турската страна и с Организация на обединените нации. Нашите представители дават отговор за сигурността на експорта на зърно от нашите пристанища... Ние работим непосредствено с генералния секретар (ООН) Антонио Гутериш ", сподели Зеленски и акцентира, че задачата на договарянията е да се обезпечат гаранции за сигурността на корабите в Черно море.

„ Много е значимо някой да подсигурява сигурността на корабите. От наша страна ние не губим време и работим по разнообразни пътища, както железопътни, по този начин и речни, за експорт на нашето зърно. Всеки ден усилваме износа. Преговорите за това са извънредно сложни ", акцентира президентът.

По-рано Фахретин Алтун, началник на отдела за медии и връзки на канцеларията на турския президент, заяви, че е реализиран консенсус за основаването на " действен център ", който да се занимава с въпроса за износа на зърно от Украйна.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи желанието си да организира телефонни диалози с ръководителите на Украйна и Русия по отношение на износа на украинско зърно по море.

Русия назначи някогашен чиновник на ФСС отпред на окупираната Херсонска област в Украйна

Бивш чиновник на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) бе назначен през днешния ден отпред на окупираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна, съобщи Франс прес.

Сергей Елисеев, до момента заместник-ръководител на държавното управление на Калининградска област, Северозападна Русия, оглави държавното управление на Херсонска област, разгласи в " Телеграм " Владимир Салдо, който е отпред на съветската окупационна администрация в украинския район.

51-годишният Елисеев е приключил Академията на ФСС. След това той е работил в службата, съгласно уеб страницата на Калининградска област, който не прецизира какви длъжности е заемал Елисеев.

Бившият украински народен представител, минал на съветска страна, Алексей Ковальов, който стана цел на опит за ликвидиране в края на предишния месец, бе назначен за заместител на Елисеев, като ще дава отговор за селското стопанство.

" Русия ще бъде тук вечно ", съобщи Ковальов.

След като завладя Херсонска област, Москва води политика на русификация: в обращение бе въведена рублата, стартира издаването на съветски паспорти, а в края на юни отвори порти и първата съветска банка. В същото време критиците на съветските дейности са подложени на напън, а икономическата интензивност значително е под контрола на окупационната администрация, отбелязва Агенция Франс Прес.

Руският президент Владимир Путин разгласи при започване на нашествието в Украйна, че няма планове да я окупира.

Сега Кремъл декларира, че жителите на Херсонска област сами би трябвало да изберат своето бъдеще, загатвайки, че гледа благосклонно на произвеждането на референдум за присъединение към Русия, както стана с Крим.

През последните седмици обаче бяха осъществени няколко атентата против назначени от Москва представители на окупационните управляващи. Освен това украинските въоръжени сили започнаха контраатака в Херсонска област и си върнаха част от изгубените територии, показва Агенция Франс Прес.

Властите на така наречен Донецка национална република са повдигнали обвинявания в наемничество на покорен в " Азовстал " швед

Следователи от така наречен Донецка национална република са повдигнали обвиняване в наемничество на жител на Швеция, който взел участие в бойните дейности в Украйна в редиците на украинските въоръжени формирования и се предал в металургичния цех " Азовстал " в Мариупол. Това заяви през днешния ден пред ТАСС източник от структурите за сигурност на ДНР.

" По отношение на жител на Швеция е възбудено наказателно дело и му е предявено обвиняване по член 430 от наказателния кодекс на ДНР ( " присъединяване в наемническа активност " ). С обвинения се водят следствени дейности ", сподели източникът. Той не посочи името на шведския жител в полза на следствието.

Засега правоохранителните органи на ДНР не са дали отговор на запитванията за коментар по въпроса.

В събота двама пленени британци - Дилан Хийли и Андрю Хил, бяха упрекнати за " наемническа активност " от проверяващи в подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Донецка национална република (ДНР) в Източна Украйна, напомня ТАСС.

В началото на юни други двама британци - Ейдан Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун, бяха наказани на гибел в ДНР по обвинявания в наемничество, показва ТАСС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР