По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Битката за Донбас е съсредоточена в Лисичанск, цивилните се евакуират

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Губернаторът на източноукраинската Луганска област Сергий Гайдай прикани през днешния ден цивилните да се изтеглят бързо от град Лисичанск, към който настъпват съветската войска и силите на сепаратистите. В Донбас, на изток, откакто откри в събота цялостен надзор над Северодонецк, съветската войска се пробва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск благодарение на артилерийска пукотевица. Силите на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти " Луганска национална република " (ЛНР) и съветски военни елементи са влезнали в Лисичанск от пет места по едно и също време. По улиците се водят дейни сражения, като обръчът към останалите в града украински бойци непрестанно се стяга, твърди пред ТАСС източник, непосредствен до " Народната милиция " на ЛНР. Шестима души, измежду които едно дете, пострадаха при съветски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, заяви УНИАН, като се базира на украинските въоръжени сили. Ракетата била изстреляна от съветски стратегически бомбардировач Ту-22М. Украинският президент Володимир Зеленски сподели пред водачите от групата на седемте водещи индустриални демокрации, че желае съветската война в Украйна да завърши до края на годината, преди идването на зимата. Президентът Джо Байдън ще разгласи, че Съединени американски щати дават на Украйна усъвършенствана зенитно-ракетна система, както и спомагателна артилерийска поддръжка, съобщи пред АП осведомен с въпроса източник.
Подробностите по тези и други вести:

Губернаторът на украинската Луганска област прикани цивилните да се изтеглят бързо от Лисичанск

Губернаторът на източноукраинската Луганска област Сергий Гайдай прикани през днешния ден цивилните да се изтеглят бързо от град Лисичанск, към който настъпват съветската войска и силите на сепаратистите, съобщи Ройтерс.

Гайдай съобщи, че Лисичанск понася " пагубни вреди " от съветския обстрел. " Ситуацията в града е доста тежка ", написа още той в Телеграм.

Гайдай не сподели какъв брой цивилни са останали в Лисичанск, който преди началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари имаше население от към 100 хиляди души.

Руските сили настъпват в Лисичанск

В Донбас, на изток, откакто откри в събота цялостен надзор над Северодонецк, съветската войска се пробва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск благодарение на артилерийска пукотевица, заяви през днешния ден генералният щаб на украинските въоръжени сили, представен от организация Укринформ.

Той сподели още, че украинската войска е отблъснала съветско нахлуване при Верхньокамянка, на няколко километра югозападно от Лисичанск, като е нанесла тежки загуби на съперника.

Това село се намира на основен продоволствен път откъм Бахмут, Донецка област.

Украинският общоприет щаб увери, че по този начин е било предотвратено обкръжаването на Лисичанск.

В стратегически значимия град, който е подложен от съветските сили на тежки въздушни удари и артилерийски обстрел, остават няколко хиляди украински военни, отбелязва ДПА.

Силите на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти " Луганска национална република " (ЛНР) и съветски военни елементи са влезнали в Лисичанск от пет места по едно и също време. По улиците се водят дейни сражения, като обръчът към останалите в града украински бойци непрестанно се стяга, сподели обаче пред ТАСС източник, непосредствен до " Народната милиция " на ЛНР.

Информациите за развиването на военните дейности не може да бъдат доказани по самостоятелен път.

Шестима души пострадаха при ракетен удар в Одеска област в Украйна

Шестима души, измежду които едно дете, пострадаха при съветски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, заяви УНИАН, като се базира на украинските въоръжени сили.

Ракетата била изстреляна от съветски стратегически бомбардировач Ту-22М. Поразен бил жилищен регион на неуточнено обитаемо място, където били унищожени няколко жилищни здания и селскостопански постройки на повърхност от към 500 квадратни метра, заяви Оперативно командване " Юг " на украинските въоръжени сили.

През уикенда бе регистрирано усилване на съветските ракетни удари в цяла Украйна, отбелязва ДПА. Поразени бяха редица украински райони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска област, Николаевска и Одеска област.

Зеленски пред водачите на Г-7: Войната в Украйна би трябвало да свърши преди зимата

Украинският президент Володимир Зеленски сподели пред водачите от групата на седемте водещи индустриални демокрации, че желае съветската война в Украйна да завърши до края на годината, преди идването на зимата, споделиха двама европейски дипломати, представени от Ройтерс.

Зеленски се обърна към водачите на Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати посредством видеоконферентна връзка във втория ден от срещата им в Южна Германия.

Страните от Г-7 ще се ангажират с нов пакет от съгласувани дейности, с цел да усилят натиска върху Русия по отношение на водената от нея война в Украйна, и ще доуточнят проекти за таван на цените на съветския нефт, съобщи американски представител, представен от Ройтерс.

" Лидерите от Г-7 имат двойна цел: директно да се прицелят към приходите на (руския президент Владимир) Путин, в частност посредством силата, а също по този начин да понижат до най-малко последствията и въздействието върху стопанските системи от Г-7 и останалия свят “, сподели източникът в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Германия.

Страните от групата на седемте най-богати демокрации са решени да засилят натиска върху Русия, без да провокират в допълнение увеличение на към този момент възходящата инфлация. Таванът на цените може да засегне опциите на Кремъл за финансиране на войната, като в същото време намали цените на енергийните източници.

Според Белия дом водачите от Г-7 също по този начин ще поемат " невиждан дълготраен ангажимент в региона на сигурността за даване на финансова, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на Украйна “, в това число снабдяване на съвременни оръжия.

Съединени американски щати ще дават на Украйна съвременна система за противовъздушна защита

Президентът Джо Байдън ще разгласи, че Съединени американски щати дават на Украйна усъвършенствана зенитно-ракетна система, както и спомагателна артилерийска поддръжка, съобщи пред АП осведомен с въпроса източник. Оръжията ще бъдат дадени в границите на последната помощ, предопределена да помогне на Украйна да се отбрани от четиримесечната инвазия на Русия.

Съединени американски щати закупуват NASAMS, създадена в Норвегия противовъздушна система, която е със междинен и отдалечен обхват, сподели източникът, поискал да резервира анонимност. NASAMS е същата система, която Съединени американски щати употребяват за отбрана на въздушното пространство към Белия дом и Капитолия във Вашингтон.

Допълнителната помощ включва повече муниции за украинската артилерия, както и радари за противопоставяне на батареите на съперника, с цел да се поддържат напъните на Киев против съветското нахлуване в Донбас, сподели източникът.

Тази седмица Байдън се договаря със съдружниците си за поддръжка на Украйна на срещата на върха на Групата на седемте развити стопански системи в Германия и годишната среща на водачите на НАТО в Мадрид.

Подобна информация беше публикувана и от Си Ен Ен, заяви Укринформ.

Украинските публични лица са поискали системата за противоракетна защита NASAMS, тъй като тя може да поразява цели на разстояние повече от 160 км.

Миналата седмица администрацията на Байдън разгласи спомагателна военна помощ за Украйна в размер на 450 млн. $, като ѝ даде още четири ракетни системи за залпов огън HIMARS и артилерийски муниции за други системи.

Призиви за доставка на повече оръжие

Във всекидневното си послание късно в неделя президентът Зеленски възобнови апелите си за доставка на повече оръжия и системи за противовъздушна защита на Украйна и за нови наказания на Г-7 против Русия.

" Нуждаем се от мощна противовъздушна защита - съвременна, изцяло ефикасна. Която може да обезпечи цялостна отбрана против тези ракети. Ние приказваме за това всеки ден с нашите сътрудници. Вече има някои съглашения. А сътрудниците би трябвало да работят по-бързо, в случай че в действителност са сътрудници, а не наблюдаващи ", сподели той.

Зеленски описа за седемгодишно момиченце, ранено при съветския обстрел на 9-етажен жилищен блок в Киев, при който бащата на детето умрял. " Тя не беше застрашена от нищо в нашата страна. Тя живееше в цялостна сигурност, до момента в който Русия не реши че за нея всичко е еднообразно враждебно – дами, деца, детски градини, къщи, лечебни заведения, жп линии ", сподели украинският президент.

В. " Вашингтон таймс " разгласява изявление с двама украински военни водачи, които бяха изпратени предходната седмица във Вашингтон, с цел да помолят Съединени американски щати да изпратят съвременни самолети, с цел да изравнят силите си във войната с Русия - искане, което администрацията на Байдън неведнъж отхвърли.

Украйна изпрати водачите на МиГ-29 на блиц лобиране във Вашингтон, което включваше срещи с десетки конгресмени и чиновници на Пентагона, отбелязва изданието. В миг, когато се готвят да се върнат на фронтовата линия, летците споделят пред " Вашингтон таймс ", че не се съмняват, че американските законодатели ги поддържат. Но предизвестяват, че времето за приемане на нужната въздушна мощ, която да обърне хода на войната с Русия, изтича.

" Можете да си визиите, че чувството за неотложност е друго в Украйна и тук ", споделя един от водачите в изявлението. „ Но в този момент, когато сме тук, ние знаем, че размерът на поддръжката е голям и че Съединени американски щати вършат всичко допустимо, с цел да ни обезпечат оръжия. "

Чувството за необходимост единствено се е засилило за двамата водачи, които декларират, че през днешния ден ще се върнат на фронтовата линия в миг, когато Русия не демонстрира признаци на оттегляне.

" Не се оставяйте да ви въвлекат във война "

Украинският президент Володимир Зеленски прикани народа на Беларус да не се оставя да бъде замесен във войната на Русия в Украйна, съобщи ДПА.

" Кремъл към този момент е решил всичко вместо вас ", сподели Зеленски през вчерашния ден в нормалното си вечерно видео послание.

" Вие обаче не сте плебеи и пушечно месо. Не е нужно да умирате ", посочи украинският водач.

Народът не трябва да разрешава на други да взимат решения за Беларус, сподели още Володимир Зеленски.

Руският президент Владимир Путин съобщи в събота, че Москва има намерение да даде на Беларус през идните месеци ракети " Искандер-М ", на които могат да бъдат поставяни нуклеарни бойни глави.

Путин разгласи това на среща с беларуския водач Александър Лукашенко.

Киев неотдавна заяви за офанзиви, които съветски сили правят от територията на Беларус.

Беларус е в тесни съюзни връзки с Русия, отбелязва ДПА.

" Знам, че народът на Беларус ни поддържа, единствено нас, не войната. Ето за какво съветското управление желае да ви въвлече във войната ", сподели Зеленски.

Кадрови недостиг

Британският в. " Дейли остарял сънди " написа, че съветски военачалник в оставка, който е с много наднормено тегло, е изпратен да се бие на фронтовата линия в Източна Украйна, тъй като на президента Владимир Путин не му достигали висши офицери.

Твърди се, че генералът, който тежи 130 кг и е на 67 години, в този момент дава отговор за съветските специфични сили, настоящи в Донбас, откакто командирът на подразделението бил тежко ранен при артилерийски удар. Ветеранът от войната на Русия в Афганистан е прочут като военачалник Павел, показва " Дейли остарял сънди ".

Изданието цитира източник от английското разузнаване, съгласно който множеството от съветските висши командири, изпратени в Украйна, са били убити или ранени в боевете, тъй че в този момент Путин прибягва до изпращането на второкласни офицери на фронта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР