По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

МВнР настоява за незабавно разкриване на вандалите, поругали българския паметник в Ниш

По напътствие на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, българският дипломат в Белград Радко Влайков е изразил изострен митинг в Министерството на външните работи на Република Сърбия, оповестиха от Външното ведомство.

Повод за него е възмущението на българската страна от поругаването на военния паметник-костница „ Ледена стена” край Ниш. В мемориала почиват костите на 2015 български бойци, починали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората международна война.

В нотата, връчена от българския посланик, се упорства за съответни дейности за незабавното изтриване на провалите върху паметника, за незабавното откриване на причинителите на поругаването, които да понесат отговорност в сходство със законите на Република Сърбия, както и за безапелационното разграничение на формалните сръбски управляващи от сходни вандалски актове.

По време на диалога в Министерството на външните работи на Република Сърбия, дипломат Радко Влайков е изразил дълбоката увереност на българската страна, че похищението върху военния монумент е в цялостно несъгласие с отличния климат на двустранните връзки и персоналната ангажираност за тяхното развиване на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският посланик е подчертал и върху особеното терзание от обстоятелството, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява боязън в навечерието на изборите за национални препоръки на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 година, в това число на Национален съвет на Българското национално малцинство. Посланик Радко Влайков е показал също, че този случай е следващото доказателство, че на локално равнище от време на време изскачат рецидивите на предишното, защото до някои региони в Сърбия към момента не е достигнала информацията, че на най-високите равнища на двете страни и държавни управления се работи за историческо помиряване.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено страдание от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е недопустим и в дисонанс с отличните връзки сред двете страни. По време на срещата е стихотворец явен ангажимент от сръбска страна за неотложно деликатно изследване и реакция по случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР