По традиция всяка година през месец декември на страниците на

...
По традиция всяка година през месец декември на страниците на
Коментари Харесай

Космическата 2016 година – прогнози и очаквания

По традиция всяка година през месец декември на страниците на КОСМОС БГ се разгласяват така наречен “празнични публикации ”, в които се прави преглед на настоящата година и се показват какви галактически планове предстоят да бъдат осъществени през идната година. Този път започваме с идните събития. Какво ни чака през 2016 година? Четете тук!

Новата 2016 година се обрисува да е извънредно буреносна за трите най-големи галактически страни – Китай, Русия и Съединени американски щати. Същото се отнася и за множеството частни компании. Предстоят преломни събития, които вечно ще трансформират образа на космонавтиката.

Съединени американски щати ще прекарат една поредна година без опция да изстрелват хора в галактическото пространство. През есента на 2016 година предстоят и президентски избори, след които промени ще има, тъй като Барак Обама завършва своя втори президентски мандат. Винаги когато има промяна на президент, настъпват огромни промени в НАСА – някои стратегии се приключват, други не престават, нови стартират. При прехода Буш-Обама беше спряна програмата “Съзвездие ” за разработка на ракети “Арес 1 ” и “Арес 5 ”, на лунния модул Алтаир и като цяло НАСА се отхвърли от концепцията да се завръща на Луната. Продължи работата по галактическия транспортен съд “Орион ” и в същото време стартира работа по нова тежкотоварна ракета – SLS. Частната космонавтика се разви стремглаво.

Всички претенденти за изборите през 2016 година се разграничават по своето виждане за това по какъв начин тъкмо би трябвало да се развива космонавтиката. Доналд Тръмп няма изрично мнение и изобщо заобикаля да разяснява каквото и да е, което е обвързвано с галактическата стратегия. Единственият коментар на Тръмп за пилотираната задача до Марс е “Това е чудесна концепция, само че желая да построя първо нашата инфраструктура ”. Хилари Клинтън твърди, че като дребна е мечтаела да бъде астронавт. Тя е в поддръжка на “балансирана тактика за устойчива пилотирана стратегия, разширена безпилотна стратегия и усъвършенствания в научните проучвания ”. Подкрепя също по този начин частните галактически начинания. Тед Круз също желае да налее пари в развиването на частниците, тъй като ненавижда зависимостта на Съединени американски щати от Русия за изпращането на астронавти. Може би от всички претенденти Круз е най-яркият последовател на пилотирана експедиция до Марс. За сметка на това той желае да приключи напълно програмата за проучване на климата на НАСА, тъй като не има вяра, че човек предизвиква световно стопляне. Бърни Сандърс е дал своя вот в предишното за орязването на бюджета на НАСА. Ранд Пол също поддържа орязването на бюджета на НАСА, освен това с цели 25%, тъй като е на мнение, че за космос би трябвало да има единствено частно, а не държавно финансиране. Джеб Буш, назад, дава обещание увеличение на парите на НАСА.

Паралелно ще следим деликатно какво ще създадат през 2016 година частните бизнесмени, тъй като най-много от техните старания зависи дали ще има американски пилотирани полет през 2017 или не. 2015 година беше сложна, тъй като три от частните компании се възстановяваха след повреди – СпейсЕкс загуби ракета “Фолкън 9 ” това лято, до момента в който Орбитал и Върджин Галактик към момента се възстановяваха от загубите в края на 2014 година – Орбитал тогава загуби ракета “Антарес ”, а пък Върджин Галактик претърпя загуба на транспортен съд “СпейсШипТу ”, при който почина астронавт-изпитател… През 2016 година СпейсЕкс цели да направи няколко значими неща – първото е да изстреля тежкотоварната ракета “Фолкън 9 Хеви ”. При този първи полет ще излети и идната платноходка от вида “ЛайтСейл ” на Планетното общество. Действителната дата на това изстрелване зависи от това по кое време СпейсЕкс ще успее да възобнови постоянните си полети до “Международната галактическа станция ”, само че към този момент се обрисува да е напролет. През 2016 година ще би трябвало да лети и корабът “Драгън – Версия 2 ” на експериментален безпилотен полет – това е най-новият вид на “Драгън ”, който по-нататък ще се употребява за превоз на хора. През 2016 година чакаме завръщането в употреба на ракетата на Орбитал “Антарес ”, която ще бъде екипирана с нови мотори. Орбитал към този момент възобнови полетите на галактическите кораби “Сигнус ” този месец, само че към този момент краткотрайно те употребяват ракети “Атлас 5 ”. Върджин Галактик ще показа нов галактически транспортен съд “СпейсШипТу ” през февруари 2016 година и чака да възобнови полетите си скоро по-късно. Босът на Върджин, Ричард Брансън, към този момент е доста деликатен и не дава безапелационна дата по кое време ще стартират постоянните галактически полети. Блу Ориджин пък възнамерява да стартира да изстрелва комерсиален потребен товар през идната година.

Няколко думи за междупланетната стратегия на НАСА – коронната задача през 2016 година ще е идването на автоматизираната междупланетна станция “Джуно ” в орбитата на Юпитер!!! Това ще стане на 4-ти юли. “Джуно ” ще обикаля към планетата-гигант по елиптична, полярна орбита и ще учи структурата, атмосферата и магнетосферата й. Освен това камерата “ДжуноКам ” ще направи първите фотоси на полюсите на Юпитер – към момента не знаем по какъв начин те наподобяват! Снимките от камерата ще бъдат оповестени в действително време. В края на 2016 година ще стартира “Грандиозния край ” на галактическата задача “Касини ”, която обикаля към Сатурн. Този величествен край ще продължи близо година – през това време станцията ще се гмурва сред планетата и вътрешния й пръстен и ще направи забележителни фотоси, преди дефинитивно да завърши работа през 2017 година. През есента на 2016 ще бъде изстреляна задача “Озирис-Рекс ”, която ще би трябвало да вземе проби от метеорит и да ги достави на Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

Нерешен обаче остана казусът с марсианската задача “ИнСайт ”, която трябваше да излети тази пролет, а по-късно през есента да кацне на Марс, с цел да учи вътрешния градеж на планетата. За страдание течове във френския сеизмометър, един от главните научни принадлежности, отсрочи полета на “ИнСайт ” с две години.

През 2015 година съветската космонавтика претърпя нова серия от тежки повреди – през април беше изгубен товарен транспортен съд “Прогрес ”, през май падна следващата ракета “Протон ” с мексикански сателит, а през декември беше изгубен перспективния за страната боен сателит “Канопус-СТ ”. 2016 година ще очертае дефинитивно наклонността дали Русия ще успее да се измъкне от блатото, в което се намира, или не. За тази година е оставен първият полет на ракета от новия космодрум Восточний, който някой ден ще би трябвало да размени космодрума Байконур. През 2016 година се обрисуват нови тестови полети на новите съветски ракети “Ангара ”. Но коронното изстрелване за Русия ще е през месец март- то е на руско-европейската задача “ЕкзоМарс ”, която ще посети Червената планета! Мисията към този момент е подготвена да бъде доставена на космодрума Байконур, откъдето ще излети чрез ракета “Протон-М ”. Дали Русия най-сетне ще прекъсне черната си серия от междупланетни изстрелвания? Дали най-сетне ще успее да реализира космичен полет, пък въпреки и благодарение на Европейската галактическа организация? Не знаем. Възможните разновидности, както постоянно, са няколко – триумф при старта, неуспех при старта, или отсрочване на старта с още две години, до 2018, когато е идващият стартов прозорец. Засега последният вид наподобява малко евентуален, въпреки че не е изключен – работата протича на три смени, във всеки един миг, и в случай че не бъде свършена в период, може и до там да се стигне.

2016 година ще е доста сериозна за Китай – чакат се първите полети на ракетите “Лонг Марч 5 ” и “Лонг Марч 7 ”. “Лонг Марч 5 ” е новата тежкотоварна китайска ракета от последващо потомство, която ще има опция за изпращане в орбита на до 25 тона потребен товар. “Лонг Марч 7 ” ще е по-малка, среднообхватна ракета, с опция за доставка на потребен товар до 13.5 тона в околоземна орбита. През 2016 година ще бъде изстреляна и новата орбитална галактическа лаборатория “Тянгонг-2 ”, която съставлява дребна орбитална станция и ще размени остарялата “Тянгонг-1 ”. “Тянгонг-2 ” ще е в положение да приютява екипаж от трима астронавти. Всъщност както през 2014, по този начин и през 2015 година, Китай не реализира нито една пилотирана експедиция в космоса. Това не е изненадващо – Китай организира своята пилотирана космонавтика методично и постепенно, неведнъж с огромни “дупки ” сред задачите. Когато обаче не виждаме нещо да се случва, това не е безусловно липса на напредък – създаването на “Тянгонг 2 ” ставаше зад затворени порти, без да има журналистически репортажи. Не е ясно какво тъкмо става с публичността на Китай – преди няколко години, с началото на лунните задачи, с първата китайска галактическа разходка и първите задачи до лабораторията “Тянгонг-1 ” имаше много вести и фотоси. Но от две-три години публичността внезапно секна, евентуално това е плод на някакво ново държавно решение. Знае се единствено, че след изстрелването на “Тянгонг-2 ”, ще има изстрелване на “Тянжоу ” – това ще е първият товарен галактически транспортен съд на Китай! След това ще има полет на китайски астронавти. Допълнителни елементи не са известни.

През март 2016 година ще завърши едногодишната галактическа задача на Скот Кели и Михаил Корниенко, които понастоящем живеят на “Международната галактическа станция ”. Макар и дълготрайни полети да бяха провеждани на старите съветски станции “Салют ” и “Мир ”, това е първата същинска дълготрайна задача на “Международната галактическа станция ”. През 2016 година към “Международната галактическа станция ” ще бъде прикачен нов модул – надуваем, който ще дойде със идващия комерсиален транспортен съд “Драгън ”. За него ще има специфична публикация по-нататък. Модулът трябваше да лети още тази година, само че полетът се забави заради повредата на ракета “Фолкън 9 ” по-рано тази година.

За Европейската галактическа организация (ЕКА) има още едно огромно междупланетно събитие, с изключение на развиването около задачата “ЕкзоМарс ”. В края на септември автоматизираната станция “Розета ” ще извърши следено кацане върху повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко. “Розета ” не се чака да оцелее след кацането, само че ще предава информация до самия контакт с повърхността. Това ще е величествен край за може би най-успешната междупланетна задача на Европа! Няма да е допустимо задачата да продължи както преди – от орбита, така като  кометата Чурюмов-Герасименко се отдалечава от Слънцето от ден на ден и повече и в един миг слънчевата сила няма да е задоволителна за генериране на задоволително електричество.

Обръщаме взор към Азия. Последните няколко години бяха извънредно сполучливи за Индия, със своите сполучливи полети на ракета GSLV, изстрелване на първообраз на пилотиран галактически транспортен съд и задача до Марс. През лятото на 2016 година следва идващият полет на тежкотоварната индийска ракета GSLV! Япония през 2015 година наподобява, че реализира реванш и осъществя първата сполучлива задача до друга планета – “Акатсуки ”, която към този момент е в орбита към Венера! През 2016 година ще излети рентгеновата астрономическа задача “Астро-Х ” за проучване на енергетичните процеси в далечния космос. Очакваме полета и на “Кунотори 6 ” – предпоследният товарен галактически транспортен съд на Япония от серията HTV. Неговата задача, с изключение на доставка на хранителни запаси на “Международната галактическа станция, ще включва тестване на възвращаема капсула, чиято технология по-нататък ще бъде внедрена при бъдещи разработки на японски галактически кораби.

Както се вижда от показаното нагоре, идната 2016 година е извънредно натоварена. Разбира се, тук съм задължен да припомня, че в космонавтиката постоянно има отлагания, прекъсвания на галактически стратегии, както и непредвидени изненади. Вероятно не всичко, което е разказано в тази публикация, ще се случи. Вероятно са пропуснати и доста други събития. Очакваме 2016 с огромно неспокойствие и нека тя донесе повече триумфи, в сравнение с провали!

Весело посрещане на Рождество Христово и щастлива нова галактическа 2016 година!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР