По традиция Националният исторически музей изпраща годината с изложба на

...
По традиция Националният исторически музей изпраща годината с изложба на
Коментари Харесай

НИМ изпраща годината с голяма изложба

По традиция Националният исторически музей изпраща годината с галерия на значимите находки на музейните археолози от последния изследователски сезон. Експозицията " Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019 " ще бъде открита през днешния ден в 16 ч. в Кръглата зала на НИМ. Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова ера, златни пръстени от Калиакра и извънредно скъпи византийски монети.

През 2019 година археолозите от НИМ са работили на 16 обекта и са създали два теренни обхода - от Дунавската низина до Родопите през Черноморието, в това число Витоша, Плана планина и Тракийската равнина. Проучените обекти са от разнообразни исторически интервали: селищни и надгробни могили, антични и средновековни замъци и селища.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните блага - солиден златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра, където изследването от години се управлява от доцент Бони Петрунова, в този момент шеф на НИМ. Пръстенът е от известния " Калоянов вид ", само че с доста по-детайлна и изящна декорация по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на правоприемник на Палеолозите и евентуално роднина на Балик и Добротица (владетели на Добруджанския деспотат през XIV в.). Впечатляващата находка разкри името на заровения - Георги, както и знатното му родословие. Посетителите ще видят и хубав стъклен съд, открит в гроба му, в който съгласно тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Сред акцентите в изложбата е и извънредно рядка групова монетна находка от късноантичната и средновековна цитадела " Балък Дере " до Ивайловград - богатство от 6 монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.). Те са разкрити от Ивайло Кънев, основен организатор в отдел " Археология " в НИМ. Монетите са от сребро и злато, тънки и чупливи, само че доста добре непокътнати, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са отново те със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой боец от византийската войска, или е била заплатена доставка за войската. Това е втората известна към този момент по земите ни групова монетна находка от Алексий I Комнин (1081-1118 г.), описват археолозите.

Една от огромните изненади тази година за екипа на проф. Иван Христов и доктор Маргарита Попова от НИМ, е намирането край Черноморец на слой с материали от Архаичната ера (VII-VI в. пр.Хр.). Под подовото равнище на една от богатите византийски къщи са открити десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките артефакти са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр.Хр.

Археологическият сезон беше извънредно сполучлив, изпълнен с нови неповторими открития и находки от съвсем всички исторически интервали - от късна праистория до Средновековието по нашите земи. Финансовата поддръжка за изследванията е от НИМ, Министерството на културата, от общини и частни спомоществователи. Изложбата ще бъде отворена до 17 февруари 2020 година
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР