По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителя

...
По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителя
Коментари Харесай

Кратък наръчник в 5 стъпки за пазаруване на Черен петък

По традиция пониженията, Черният петък и цветните отстъпки подтикват потребителя да вложи средства в апарат за бита, облекла или бижута с преценката, че инвестицията е практична и преференциална. Според инспекция на жалбите, по които екипът на ЕПЦ България е работил през месеца на Черния петък предходната година главните проблеми са били два – доставеният артикул е друг от това, което потребителят е поръчал онлайн, или периодите за доставка не са били спазени, а в някои случаи – са получени единствено част от мечтаните артикули.

Какво още кара потребителите да се усещат неуверени, когато пазарят онлайн?

В практиката на ЕПЦ България при работа по тъжби от консуматори в страната против търговци в друга страна от Европейски Съюз се открояват пет потребителски недостатъци, присъщи и в изискванията на “новото обикновено ”.

- Разчитате на импровизация.

В седмиците преди понижения и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на чужд онлайн магазин, марка или нов артикул е по-голяма. Ако решите да се възползвате от преференциална оферта на уебсайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за авансово изследване. Името на компанията, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е задължен да уточни на уеб страницата си, в случай че оперира в границите на Европейски Съюз. Възможно е адресът на уебсайт да приключва на bg или co.uk, само че това не значи, че търговецът се намира в България или в Обединеното кралство, да вземем за пример.

- Пропускате скритите разноски.

Търговецът е длъжен да ви осведоми за цялостната цена на стоката, в това число и разноските по доставка.

Проверете и дали понижението не важи единствено при избрани условия – да вземем за пример покупка над дадена стойност или на несъмнено количество.

- Подценявате „ дребния шрифт “.

Веднъж натиснал бутона „ заплати “, потребителят автоматизирано се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете авансово с тях.

- Не проверявате къде би трябвало да върнете покупката, в случай че размислите.

Така рискувате тя да се озове на различен адрес, даже и в друга страна, само че не и на вярното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, само че някои търговци го удължават в допълнение.

- Не споделяте с продавача – просто поръчвате.

Всеки стадий на връзките консуматор – продавач би трябвало да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а по-късно и от куриера.

„ При проблем с търговец, регистриран някъде в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят би трябвало да бъде дейната страна – да напише имейл до търговеца, като изясни обстановката и изиска решение. Твърде постоянно това е задоволително. В противоположен случай – може да се свърже с нас “, прецизира Соня Спасова от ЕПЦ България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР