По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия

...
По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия
Коментари Харесай

48 бойни машини, 10 самолета и вертолета и над 1000 воници на парада за Гергьовден


По традиция Денят на храбростта и празник на Българската войска – 6 май ще бъде маркиран с боен церемониал в гр. София. Той ще стартира в 10:00 ч. на площад „ Княз Александър I ”. В него ще вземат участие над 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората международна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да прегледат мостри военна техника на Сухопътните войски на неподвижен показ на ул. „ Княз Александър I “, а който демонстрира интерес към службата в редиците на Българската войска ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната акция „ Бъди боец ”.

Военният церемониал ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. В парада ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър с духовите оркестри на типовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните флагове на: Военна академия „ Георги Стойков Раковски ”, Националната гвардейска част, Националния боен университет „ Васил Левски ”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „ Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба „ Военна полиция “. 

При осъществяването на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на президента на Република България ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската войска ще стартира на 6 май от 9.00 ч. с церемониален водосвет на бойните флагове и знамената-светини пред паметника на Незнайния боец. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В ритуала ще вземат участие представителни формирования на Националната гвардейска част и знаменен взвод със Самарското знаме, щандарта на Първи конен полк, знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк, знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, знамето на 6-ти пехотен Търновски полк и знамето на 25-ти пехотен Драгомански полк. 

В честванията на празника ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, висши офицери от Българската войска. Поканени са да участват представители на държавното управление, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални посетители на тържествата, отдадени на Деня на храбростта и празник на Българската войска, ще бъдат също заместник-министърът на защитата на Република Северна Македония Беким Максути и шефът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески. 

Денят на храбростта и празник на Българската войска ще бъде маркиран във всички гарнизони в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР