По този въпрос се води разпален спор в Германия: Наистина

...
По този въпрос се води разпален спор в Германия: Наистина
Коментари Харесай

Автомобилите на бъдещето: Кой двигател е най-добрият?

По този въпрос се води жарък спор в Германия: Наистина ли електрическите автомобили са най-хубавото решение за бъдещето? И белким са по-добри от колите с горивна клетка и водороден мотор? Какво демонстрират обстоятелствата, споделя.

Едно нещо е ясно: стандартните коли с бензинови или дизелови мотори към този момент не са решение. От една страна Германия се е заела да съблюдава признатите интернационалните задължения за запазване на климата, а от друга – немската автомобилна промишленост ще желае и в бъдеще да продава коли, а от ден на ден страни обмислят забрани за потребление на коли с мотори с вътрешно горене.

Кой тип пести най-вече сила?

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Fiat Chrysler пуска на пазара нов електрически автомобил в Италия на д...

Ако приказваме за персоналните коли, чисто механически видяно, най-ефикасната система е електрическият автомобил. Тя употребява оптимално добре силата: един киловатчас сила обезпечават 70% до 80% КПД по време на пътешестване. При водородния мотор и горивната клетка са нужни от 2 до 3 пъти повече електричество, с цел да бъде изминато същото разстояние.

Това е по този начин, тъй като водородът не се среща наготово в природата, а производството му изисква спомагателна сила. Обикновено той се добива от вода посредством хидролиза. Ако водородът би трябвало да се преработи в гориво за типичен мотор с вътрешно горене, тогава ще е належащо от 5 до 6 пъти повече електричество.

Колко нездравословни за природата са батериите?

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Увеличението на размерите на произвеждане на електрически автомобили и хибриди ще докара до доста съкр...

Батериите са ахилесовата пета на електрическите автомобили. Но освен поради вгражданите в тях редки метали, като литий.

Институтът за проучване на силата и природата в Хайделберг е пресметнал, че при производството на една-единствена батерия за електрически автомобил се отделя еквивалентът на 5 до 9 тона въглероден двуокис – освен това още преди да бъде изминат и един километър с нея. Но също и при водородната кола това не е по-различно: при горивната клетка за производството на резервоара за водородното гориво и батерията, въпреки и да е по-малка, също се отделят 5 тона еквивалент на CO2.

А съгласно по-стари проучвания по тематиката, даже и при настоящия енергиен микс в мрежата на Германия, електрическите коли са най-ефикасните от всички – освен това с голяма преднина пред останалите типове коли.

Само " зелената " сила, т.е. токът, създаден от въглеродно неутрални източници, оказва помощ за отбрана на климата. Към тях отнасяме сигурно единствено силата от вятър и слънце, защото водата и биогазът са стеснен запас. Ако по пътищата на Германия се движат 10 милиона електрически коли, ще са нужни 5% повече електрическа енергия спрямо през днешния ден, а и към 15-20% повече при разновидността с водородно гориво.

Предимството на водорода е, че той може да се търгува интернационално и да се доставя от далечни дистанции – да вземем за пример посредством тръбопроводи или с кораби. Така слънчевата сила или тази, добивана от вятър в Южна Америка, на Арабския полуостров или в Северна Америка, може да бъде употребена за хидролиза.

От каква сила ще се нуждаем на следващия ден?

В дебата за подвижността в бъдеще се пропуща един факт – че колите съставляват единствено един аспект от тематиката за енергийния поврат. Също и индустрията, жилищният бранш и въздушният превоз играят роля в това отношение. В бъдеще самолетите и корабите ще залагат от ден на ден на водородно гориво или ще преминат към синтетичен керосин, добиван от водород или от растителни масла и захарна тръстика. А за персоналните коли най-ефективният вид си остава електричеството.

При товарните коли към този момент има още доста въпросителни, само че съгласно изследване на немското транспортно министерство, електрическата контактна мрежа над автомагистралите, от която камионите да черпят електричество, си остава най-евтиният вид. В Германия от няколко години има такива пробни прави.

Проблемът с шума и фините прахови частици

Германското държавно управление слага разнообразни акценти за реализирането на поврат и в превоза. То поддържа покупките на електрически автомобили и форсира построяването и разширението на мрежата от зарядни станции, само че обръща внимание също и на водородните технологии.

За да се реализира климатично неутрално произвеждане на двата типа сила, държавното управление уголемява потенциала на мощностите за рандеман на сила от възобновими източници. Но прекосяването към по-чисти горива не взема решение всички проблеми – да вземем за пример тези, свързани с фините прахови частици, с шума и тапите. За това пътният трафик би трябвало да намалее – освен това доста.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР