По-топлата зима няма да доведе до по-ниски сметки за парно

...
По-топлата зима няма да доведе до по-ниски сметки за парно
Коментари Харесай

Въпреки топлата зима и по-евтиния газ сметките за парно няма да паднат

По-топлата зима няма да докара до по-ниски сметки за парно този отоплителен сезон. Падането на цената на природния газ, който е суровина за топлофикационните сдружения, също няма да смъкна цената на топлинната сила. 

Това изясни Кремен Георгиев, ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

“Не е задоволително зимата да е по-топлa, с цел да бъдат по-ниски сметките. Наистина изразходваната сила в по-топлите дни е по-малка, само че от 1 юли 2022 година цената на тази сила е друга - междинното нарастване за страната беше 30%. За обособените топлофикации варира в значителен диапазон - от 10 до 40%, като за София нарастването на цената на топлоенергията беше 39% ", напомни Георгиев.

В същото време от средата на годината Данък добавена стойност за топлоенергията бе намален на 9%. Така сметките за парно и топла вода не скочиха фрапантно и даже за регионите с растеж на цената от 10% съвсем няма смяна в разноските за отопление тази зима. За столичното парно след начисляване на по-ниския Данък добавена стойност сметките са с към 27% по-високи от предходната зима.

" Цените на естествения газ през последните месеци вървят надолу, само че преди този момент дълго се движеха нагоре. Определените от 1 юли цени за топлофикациите са основани на прогнозните цени за газа “, разяснява Георгиева. Той изясни, че поевтиняването на синьото гориво ще се отрази върху топлоенергията в идващия интервал, който ще започне от 1 юли 2023 година " Рано е обаче да чакаме каквато и да било смяна, тъй като не са направени плановете. Това ще се случи до края на март “, уточни още специалистът.

До 2027 година всички остарели топломери би трябвало да бъдат сменени с нови уреди с отдалечено отчитане, напомни още Георгиев. Това ще отстрани изравнителните сметки, които вършат компаниите за дялово систематизиране на топлинната сила.  " Дистанционните доклади ще ги отстраняват. Ще се събират данни за текущите месеци “, уточни специалистът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР