По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с

...
По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с
Коментари Харесай

Загубите на гори в световен мащаб са ужасни - по едно футболно игрище на 6 секунди

По-стари, богати на въглерод тропически гори не престават да изчезват с плашеща скорост, сочат сателитни данни.
През 2019 година горска повърхност с размерите на футболно игрище е изчезвала на всеки 6 секунди, се споделя в изследване на университета в Мериленд за дървета над 5 метра, написа БГНЕС.
Бразилия регистрира загуба от 1/3 - най-лошата загуба за 13 години с изключение на големите скокове през 2016 и 2017 година поради пожари. Индонезия и Демократична Република Конго обаче съумяват да понижат загубите на дървета, оповестява BBC.
Австралия отбелязва шесткратно повишаване на общата загуба на дървета след трагичните пожари в края на 2019 година.
Освен че съхраняват големи количества въглероден диоксид, тропическите гори, където дърветата могат да бъдат на стотици или даже хиляди години, са дом на доста скотски типове. Тропиците са изгубили 11,9 милиона хектара дървесна растителност, откри изследването - 3,8 милиона по-стари горски площи - третата най-голяма загуба на дървета от 2000 година насам и леко нарастване от 2018 година.
" Нивото на загуба на гори, на което сме очевидци през 2019 година, е недопустимо. Ако държавните управления организират положителни политики и ползват законите, загубата на гори ще намалее. Но облекченията на рестриктивните мерки за изгаряне или комерсиалните изследвания на горски територии ще усилят загубата на гори ", споделя Франсис Сиймор от Института за международни запаси.
В Бразилия те са свързани с плячкосване на земя и рандеман на потребни изкопаеми. " Тези нахлувания са изключително тревожни, като се има поради, че коренните поданици са едни от най-добре съхраняващи гори в Бразилия и по целия свят ", споделя Микаела Вайс от Global Forest Watch.
Индонезия обаче отбелязва, че загубите остават на исторически ниски равнища за трета поредна година, посредством, наподобява, на твърдите дейности на държавното управление.
Лиз Голдман от Global Forest Watch декларира: " Редица политики в Индонезия способстваха за тази позитивна наклонност, сред които засилено използване на закони за попречване на горски пожари и сеч, въведени за първи път през 2011 година ".
Колумбия също означи спад от 35% в загубите на гори спрямо 2018 година. Но Боливия отбелязва загуби с 80% по-големи от всяка друга година, откакто пожарите по виновност на селскостопанска активност излязоха отвън надзор. Почти 12% от сухата гора в Източна Боливия, в която живеят коренни поданици, ягуари, великански броненосци и тапири, е изгорена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР