По случай наградите Оскар, които тази вечер ще бъдат раздадени

...
По случай наградите Оскар, които тази вечер ще бъдат раздадени
Коментари Харесай

Най-странните номинации и призьори на наградите Оскар

По случай премиите " Оскар ", които довечера ще бъдат раздадени за 90-и път, в. " Гардиън " предлага взор към най-странните номинации и призьори в историята на влиятелните киноотличия - от несъществуващи персони до куче:
 

Хърмаяни Бадли
 

Хърмаяни Бадли получава номинация за " Оскар " за най-хубава актриса в поддържаща роля за " Път към висшето общество " (1959), макар че екранното й време едвам надвишава две минути.
 
Настоящата рекордьорка за най-скромно екранно наличие, отличено с премия, е Беатрис Стрейт. През 1977 година тя печели " Оскар " за най-хубава актриса в поддържаща роля, макар че екранното й време във кино лентата " Телевизионна мрежа " (1976) е под шест минути.
 
 Guliver/Getty Images

Пиер Бул
 
Френският публицист Пиер Бул е създател на романа " Мостът на река Куай ", по който Дейвид Лийн снима едноименния си филм, излязъл на екран през 1957 година Бул е номиниран в категорията за приспособен сюжет дружно с Карл Форман и Майкъл Уилсън. Когато през 1958 година на церемонията за премиите " Оскар " Пиер Бул излиза на сцената, с цел да получи оценката, всички знаят, че той е единствено " заслон " за включените в черния лист Форман и Уилсън. " Всички бяха наясно, че Бул не може да приказва британски, още по-малко да написа на езика ", означават холивудски историци.
 

Казухиро Цуджи и Рик Бейкър
 
Казухиро Цуджи и Рик Бейкър несъмнено са майстори на грима, само че и до през днешния ден наблюдаващите недоумяват на кого му е хрумнало да ги номинира в съответната категория на " Оскар " -ите за работата им над кино лентата " Норбит ". Фактът, че комедията от 2007 година с Еди Мърфи вечно ще бъде представяна като номиниран за премия на киноакадемията филм кара куп сърца да се свиват мъчително.
 
Цуджи тази година още веднъж е измежду номинираните в категорията за грим и прически за работата по забележителното видоизменение на артиста Гари Олдман в Уинстън Чърчил във кино лентата " Най-мрачният час ". Този път никой не оспорва номинацията на японския занаятчия на грима.
 
 Guliver/Getty Images
 
Кенет Брана
 
Друг проблем, който и до ден сегашен остава отвън умозрението на наблюдаващите, е номинацията на Кенет Брана за най-хубав приспособен сюжет за кино лентата " Хамлет " (1996) - " претакана " и несъответствуваща за огромен екран версия на фамозната шекспирова творба, освен това с дълготрайност над 4 часа.


 
Джей Дейвидсън
 
Още един случай от историята на премиите " Оскар " остава мистерия - по какъв начин централният женски персонаж във кино лентата " Играчка-плачка " (1993) на Нийл Джордан, пресъздаден от модела Джей Дейвидсън, попада измежду номинираните в категорията за поддържаща мъжка роля дружно с артисти от ранга на Джак Никълсън, Ал Пачино и отличения след това Джийн Хекман.
 
Джордж Бърнард Шоу
 
Тридесет години откакто печели Нобелова премия за литература, английският публицист и драматург Джордж Бърнард Шоу прибавя и " Оскар " към сбирката си - като съавтор на приспособения сюжет за кино лентата " Пигмалион " (1938) по едноименната му пиеса. Творбата след това въодушевява продукции като " Моята прелестна лейди " (1964) и " Хубава жена " (1990).
 
 Guliver/Getty Images

Родерик Джейнс
 
Родерик Джейнс е номиниран в категорията за монтаж за филмите " Фарго " и " Няма място за старите кучета ", макар че...не съществува. Това в действителност е псевдонимът, с който братята Итън и Джоуел Коен инсталират продукциите си. Известните кинодейци даже съчиняват биография за Джейнс, представяйки го като " заядлив " деец на английското кино. След втората му номинация през 2008 година Джоуел Коен даже показва подозрение дали Родерик Джейнс ще се появи на церемонията за премиите " Оскар ", защото към този момент е на напреднала възраст и му е мъчно да пътува.
 
Пи Ейч Вазак
 
За разлика от Родерик Джейнс Пи Ейч Вазак е същински. Ако обаче беше спечелил наградата за приспособен сюжет за " Тарзан от рода Грейстоук " (1984), той щеше да избра кучешки бисквитки пред статуетка " Оскар ". Пи Ейч Вазак в действителност е унгарското овчарско куче на Робърт Тауни, който в символ митинг против промени в сюжета му за кино лентата отхвърля името му да попада измежду основателите на продукцията.
 
Чарли и Доналд Кауфман
 
Чарли Кауфман към този момент има номинация за " Оскар " за сюжет за " Да бъдеш Джон Малкович ", когато получава втора за " Адаптация " (2002). Този път тя е споделена с неговия брат-близнак Доналд Кауфман. В реалност подобен човек не съществува, с изключение на като персонаж във кино лентата, пресъздаден от Никълъс Кейдж.
 
 Guliver/Getty Images

Жан-Пол Сартр
 
До 1957 година категориите за сюжет на премиите " Оскар " са три - за автентичен и приспособен сюжет и за истинска литературна творба. Именно в нея през последната година от съществуването й е номиниран френският мъдрец, публицист, драматург и държавник Жан-Пол Сартр. Сартр получава номинация за кино лентата " Горделивите ", основан върху сюжета " Тиф " ( " Typhus " ), който написва през 1944 година Той не печели оценката - получава го Робърт Рич - псевдоним, употребен от включения в черния лист сценарист Долтън Тръмбо. Друга чудноватост на кино лентата, за който е номиниран Жан-Пол Сартр, е рядката актьорска поява в него на режисьора Луис Бунюел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР