По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи

...
По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи
Коментари Харесай

125 години от рождението на Бертолт Брехт

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от актуалната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде показан кино запис на класическата режисура " Майка Кураж и нейните деца "

Брехт е и един от огромните реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на емблематичната му пиеса " Майка Кураж и нейните деца " не е инцидентен в подтекста на настоящата политическа обстановка, в която живеем.

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното кино студио на Германска демократична република, и на премиерата си през февруари 1961 година е прожектиран по едно и също време в 14 града в Германска демократична република по случай 63-тия рожден ден на Брехт. В основната роля е брачната половинка на Брехт, Хелене Вайгел.

Събитието е на 8-и февруари, сряда, от 18.00 часа в залата за събития на Гьоте-институт България.

Бертолт Брехт е роден на 10 февруари 1898 година в Аусбург. Той е стихотворец, драматург, режисьор и теоретик в региона на театралното изкуство. С налагането на националсоциалистическата тирания в Германия емигрира в Дания, а през 1941 година се преселва в Съединени американски щати, където след това е разгласен за болшевик. През 1948 година Брехт и неговата брачна половинка, актрисата Хелене Вайгел, се откриват в Източна Германия, където основават световноизвестния спектакъл " Берлинер отбор ". Сред най-популярните му пиеси са " Опера за три гроша ", " Животът на Галилей ", " Добрият човек от Сечуан ", " Майка Кураж и нейните деца ", " Господин Пунтила и неговият прислужник Мати ", " Кавказкият тебеширен кръг " и други

Повече за събитието можете да научите от Мирослав Христов, отдел Културна стратегия на Гьоте-институт България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР