По случай Деня за защита на личните данни заместник-председателят на

...
По случай Деня за защита на личните данни заместник-председателят на
Коментари Харесай

ЕК: Нашите правила за защита на личните данни са се превърнали в златен стандарт

По случай Деня за отбрана на персоналните данни заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за полезностите и прозрачността, Вера Йоурова и комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс, разпространиха следното изказване:

“Защитата на неприкосновеността на персоналния ни живот е част от ДНК-то на Европа: тазгодишният Ден за отбрана на персоналните данни, който ще се организира на 28 януари, отбелязва 40-ата годишнина от Конвенция № 108 на Съвета на Европа — единственият интернационален контракт по отношение на неприкосновеността на персоналния живот. Днес европейските правила за отбрана на персоналните данни са се трансформирали в златен стандарт и в модел, следван в доста елементи на света.

Значението на съществуването на сполучлив режим за отбрана на персоналните данни стана още по-ясно по време на пандемията, породена от ковид. Новите цифрови решения, като приложенията за следене, могат да действат единствено в случай че хората се усещат добре предпазени и уверени, че с данните им не се злоупотребява. Общият правилник по отношение на отбраната на данните съставлява основата на метода на Европа към цифровите технологии, който е концентриран върху индивида. Той поддържа жителите и им дава повече права.

Свободното и безвредно придвижване на данни също е авансово изискване за продължаването на държавните и стопанските действия по време на пандемията. Защитата на неприкосновеността на персоналния живот и улеснението на придвижването на данни би трябвало да вървят ръка за ръка. Благодарение на новаторския си режим за отбрана на данните Европейски Съюз е в добра позиция да предизвиква безвредното и надеждно придвижване на данни в международен мащаб. За тази цел Комисията ще ускори съдействието си с сътрудници със сходни възгледи на двустранно и многостранно ниво, като се базира на възходящата наклонност към по-високи стандарти за отбрана на неприкосновеността на персоналния живот. С решението си по отношение на Щита за персоналните данни в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по делото Schrems II от юли 2020 година Съдът удостовери, че при предаването на персонални данни от Европа на страна отвън нея тези данни би трябвало да продължат да бъдат защитавани. Това е основен приоритет, по който ще работим с нашите сътрудници от новата американска администрация, с цел да подсигуряваме отбраната на персоналните данни, предадени през Атлантика, при цялостно съблюдаване на решението на Съда. Също по този начин сме доста покрай привършване на договарянията по отношение на съответното равнище на отбрана с Южна Корея и също по този начин участваме в разговори по същата тематика с редица други интернационалните сътрудници. Освен това подкрепяме интензивно работата на интернационалните организации като Организацията за икономическо сътрудничество и раз за създаване на международни стандарти и защитни ограничения за държавен достъп до персонални данни, което е от все по-голямо значение за придвижването на данни. Паралелно с това работим и с органите за отбрана на данните в Европа за прецизното съблюдаване на разпоредбите ни.

Строгите правила за отбрана на данните са част от решението за битка с пандемията. Те ще са ни от изгода и с спомагателното ускорение на прехода към учредени на данни общества и стопански системи. Европейците могат да бъдат сигурни в следното: в Европейски Съюз вашите персонални данни са само ваши.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР