По-слабото търсене на мрамор от Китай, използван за прибавяне на

...
По-слабото търсене на мрамор от Китай, използван за прибавяне на
Коментари Харесай

Спадът на имотния пазар в Китай разтърсва износа на мрамор от Турция

По-слабото търсене на мрамор от Китай, употребен за добавяне на нотка помпозност в хотели, офиси и първокласни жилища, се отразява отрицателно на най-големия производител на скъпия материал, оповестява Bloomberg.

Доставките от Турция, където се намират над една трета от международните находища на мрамор, са под напън, защото вложенията в парцели във втората по величина стопанска система в света се забавят, осведоми " Инвестор ".

Пристанище Акдениз в южния турски град Анталия е било наранено най-силно. Обемът на товарите на пристанището, където се намират над 500 мраморни кариери, е намалял на половина през първите шест месеца на тази година, а броят на контейнеровозите, употребявани за превозване на материала, се е намалил с близо 20%.

Свиването на доставките на мрамор демонстрира обхватните последствия от забавянето в Китай, чиято стопанска система пораства с най-бавния си ритъм от началото на воденето на статистика през 1992 година А цените на бетона, които са показателни за търсенето в строителството, не престават да понижават. Базираният в Истанбул Global Ports Holding, който ръководи пристанище Акдениз, отбелязва, че китайските вносители би трябвало да се оправят с неналичието на поддръжка от страната.

„ Малките вносители в Китай не са подкрепяни от държавното управление от позиция на нужното финансиране “, споделя основният изпълнителен шеф на компанията Емре Саин. Черният мрамор, добиван в региона на Анталия, се продава за към 50 $ на квадратен метър.

Турция съставляваше 38% от износа на мрамор през 2018 година, а близо две трети от него беше предопределен за Китай, сочат данни на Международния търговски център, взаимна организация на Световната комерсиална организация и Организация на обединените нации. Апетитът на азиатската страна към каменните блокове, в това число гранит и варовик, внезапно отслабна, макар че тя би трябвало да остане най-големият индивидуален пазар, сочат данни на профилираното списание LITOS.

Жилищното строителство поддържа вложенията в парцели в Китай през цялата година, а построяването на офиси и на търговски площи със смесено предопределени понижава съвсем всеки месец. Търсенето в азиатската страна е отслабвало и преди, най-изразено през 2016 година, поради следствие на изказвания за укриване на налози при износа на турски мрамор, споделя Саин.

Global Ports уточни спада на доставките на мрамор като причина за понижаването на облагата си през първото полугодие. Саин насочва вниманието си към бизнеса с круизни кораби, където Global Ports е най-големият оператор в света и се стреми да ускори въздействието си в Средиземно море, като се разшири към Карибите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР