По-слабият растеж на капиталовите разходи и ниското доверие в изпълнителните

...
По-слабият растеж на капиталовите разходи и ниското доверие в изпълнителните
Коментари Харесай

Американските компании са предпазливи за разходите заради търговската война

По-слабият напредък на финансовите разноски и ниското доверие в изпълнителните шефове не съумяха обаче да подтиснат апетита на вложителите за американски акции – показателят S&P 500 доближи рекордно високо равнище в петък

Намаляването на средствата, отделяни за нови фабрики и съоръжение от огромните американски компании, продължава да се ускорява през третото тримесечие на годината. Ръководителите предизвестяват, че бюджетите евентуално ще продължат да се свиват и през последните месеци на 2019 година, оповестява Financial Times, базирайки се на последните финансови доклади на сдруженията.

Предстоящо закъснение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Капиталовите разноските набъбнаха с 3.2% през месеците от юли до септември, съгласно данните на близо четири пети от фирмите в показателя S&P 500, които са разгласили финансовите си доклади за интервала. Това е в почти сходство с представянето през предходното тримесечие, през което беше осъществен най-слабият напредък за последните две години. Миналата година поради данъчната промяна, инициирана от президента Доналд Тръмп финансовите разноски на фирмите растяха с двуцифрен ритъм. Ръководителите на фирмите подчертаха, че растежът ще се забави до 1.8% през четвъртото тримесечие най-вече поради комерсиалната война и други световни фактори.

" Корпоративните парични разноски ще продължат да са под напън, защото мениджърите са изправени пред непрекъсната неустановеност ", разяснява основният пълководец на Goldman Sachs Дейвид Костин. " При представянето на облагите за третото тримесечие доста ръководители подчертаха забавянето на финансовите разноски, защото подхождат към вложенията с нараснало внимание ", сподели още той. Костин уточни компании от разнообразни браншове като доказателство за наклонността, в това число банковите колоси JPMorgan Chase и Citigroup, тютюневата група Philip Morris и производителите на самолети Boeing и Textron.

Главният изпълнителен шеф на Textron Скот Донели сподели, че комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, както и Brexit оказват напън върху взимащите решения. " Предприятията отсрочват финансовите вложения заради тези несигурности ", добави той.

Оптимизмът на пазарите

По-малките финансови разноски и ниското доверие в изпълнителните шефове не съумяха обаче да подтиснат апетита на вложителите за американски акции – показателят S&P 500 доближи рекордно високо равнище в петък. " Увереността в силата на търсенето има наклонността да задвижва решения за разноските, което от своя страна може да усъвършенства продуктивността на една компания ", съобщи основния капиталов шеф на Laffer Tengler Investments Нанси Тенглер. Изглежда, корпоративните водачи чакат по-голяма изясненост във връзка с комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, преди да се ангажират с нови планове, добави тя.

Компаниите харчат и по-малко за назад изкупуване на акции, като сумата през предходната година доближи рекордните 806 милиарда $. Дружествата в групата на така наречен сини чипове са изкупили лични акции на стойност 184 милиарда $ през последното тримесечие, което е спад от 10% по отношение на същия интервал на миналата година. Така резултатът в края на годината се чака да доближи 748 милиарда $, което е под представянето през предходната година, само че е значително над изхарчените 519 милиарда $ през 2017 година, преди да влезе в действие данъчната промяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР