По-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния

...
По-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния
Коментари Харесай

По-скъпо парно заради цената на газа? Топлофикации обмислят да поискат 60% увеличение

По-скъпо парно и топла вода поради рекордното нарастване на природния газ. " Булгаргаз " изиска още 6% нарастване през септември, а съгласно Асоциацията на топлофикационните сдружения 60% би трябвало да е повишаването при отоплението. Обсъжда се вид за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната сила могат да бъдат изменени в средата на отоплителния сезон - от януари.

Подробности вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Топлата вода и парното нарастнаха от юли с 30% приблизително за страната и с 40% в София. Това нарастване, обаче, се оказва незадоволително поради повишаването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

" Вече започваме да приказваме за по две на сегашните цени, с цел да се компенсират. Както виждате, предния път ни трябваше 50% санитарния най-малко, само че този път процентите и скоковете би трябвало да са много по-драстични.
- Това значи 60%, примерно?
- Примерно, да. Сега потреблението на природен газ е много по-малка в сравнение с през зимния интервал, към 6 пъти. Страшното ще стане, откакто пристигна отоплителният сезон и би трябвало да се харчи доста газ, с цел да се създаде доста топлинна сила. ", споделя Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

Най-рано цените на топлинната сила могат да бъдат изменени в средата на отоплителния сезон - от януари. Инициативата би трябвало да бъде на Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Вариантите са два - или се усилват контролираните цени, което в допълнение понижава покупателната дарба на семействата, което способства за нарастване на потребителските цени и така нататък и естествено, някои семейства ще имат потребност от спомагателна поддръжка, което може да стане с нова обществена стратегия от общественото министерство. Другият вид е да се субсидират непосредствено енергийните сдружения, тъй че да не се стига до нарастване на контролираната цена в следствие. Миналата година това беше направено, само че единствено за половината от разликата в цените. ", споделя Калоян Стайков, основен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Към втория вид най-вероятно ще се насочи страната и тази година, както предходната, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.

" Ясно считам за всички е, че не е допустимо и не е редно ново повишаване на цените на топлоенергията за софиянци. И без това цената от първи юли беше избрана прекомерно висока, непостижима за някои хора, тъй че не е допустимо ново повишение на цените. ", счита кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Топлофикация София " сега е най-големият дебитор на " Булгаргаз " с дълг от над 300 млн. лв.. Той ще продължи да пораства, макар че в този момент, след отпущането на заем за " Булгаргаз " от страната, обстановката е по-спокойна, увери кметът.

" След последното нарастване от преди няколко дни, когато КЕВР дефинира рекордна цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас, несъмнено, че всички сме извънредно обезпокоени - това е цената, на която " Топлофикация " купува, а в това време тя продава със заложена от КЕВР цена от 122 лв. за мегаватчас. Това е близо 180 лв. разлика за всеки мегаватчас. ", показва Фандъкова.

Столичният кмет е получила увещание, че ще има задоволително природен газ за отопление.

" Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за София ще бъде обезпечен и няма да има дефицит на количества газ. ", сподели Йорданка Фандъкова.

Столична община възнамерява да понижи отоплението за администрацията си за отоплителния сезон за икономисване на сила.

Цветелина Катанска/ Иван Антонов, Мирослав Милков, Асен Цветков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР