По-силните, взаимосвързани европейски енергийни мрежи са предпоставка за Европейския енергиен

...
По-силните, взаимосвързани европейски енергийни мрежи са предпоставка за Европейския енергиен
Коментари Харесай

EESC: Свързаността на европейските енергийни мрежи е с ключово значение за Енергийния съюз


По-силните, взаимосвързани европейски енергийни мрежи са причина за Европейския енергиен съюз. Само в случай че европейските енергийни мрежи са добре развити и интегрирани, енергийната система на континента може да реализира своята цел: да даде на хората на Европа налична, сигурна и устойчива сила по конкурентен метод. Това е посочено в мнение на Европейски стопански и обществен комитет /European Economic and Social Committee, EESC/, признато на пленарната сесия през април.

В мнението, направено от Andrés Barceló Delgado, EESC приветства известието на Европейската комисия по отношение на " Укрепване на европейските енергийни мрежи " и акцентира значимостта на финансовата поддръжка, предоставена от Механизма за свързване на Европа (CEF) за планове в целия Европейски Съюз.

" Необходимо е още доста да се направи ", сподели господин Barceló Delgado. " Целите за взаимно свързване от 10% до 2020 година няма да бъдат реализирани от доста държави-членки. Основните аргументи, които са в основата на тези неуспехи, са комплицирани административни процедури, политически фактори, липса на финансиране и /или на социална поддръжка. Съществува заплаха тяхното продължаващо деяние да заплаши постигането на задачите за 2030 година ", продължи той.

За да отговори на някои нерешени въпроси, EESC прави редица рекомендации, ориентирани към осъществяване на по-добър разбор, ангажиране на заинтригуваните страни на по-ранен стадий и увеличение на бюджета.

Национални и районни индикатори за дяловете на междусистемните връзки

Комитетът предлага въвеждането на знак за наблюдаване на дяловете на междусистемните връзки за всяка географска зона (като Иберийския полуостров) въз основата на знака за дял на междусистемните връзки за всяка страна.

Освен това EESC предлага да се вземат под внимание индикаторите за наблюдаване на ценовите разлики сред пазарите на едро, за да се даде приоритет на осъществяването на планове от общ интерес в регионите, където разликите в цените са по-високи.

Наблюдение на напредъка в региона на енергийните мрежи и възобновимите източници

EESC смята, че вложенията в инфраструктурата в мрежата следва да се ползват със същата активност като другите вложения в региона на енергетиката и в съгласуваност с разширението на възобновимите енергийни източници.

По-специално, Комитетът приканва Европейска комисия и държавите-членки постоянно да следят достиженията, като изготвят двугодишни отчети по отношение на задачите за развиване на възобновимите източници, както и на националните и транснационалните мрежи.

Включване на гражданското общество

Според EESC дейното включване на проведеното гражданско общество в стадиите на планиране на плановете за взаимосвързаност може да помогне за намаляване на неналичието на социална поддръжка за някои планове.

Увеличаване на бюджета

EESC счита, че е належащо да бъдат преразгледани наличните финансови средства за поддръжка на плановете за взаимно свързване, защото сегашните средства за европейската енергийна инфраструктура може да са незадоволителни за постигането на поставените цели.

За да реализира своите цели във връзка с изменението на климата, конкурентоспособността и енергийната сигурност, Европейският съюз си сложи цели за развиването на мрежи за транспорт на сила, с цел да направи вероятен енергийния преход към нисковъглеродна стопанска система.

По-специално, за 2020 година е сложено предизвикателство пред държавите-членки да реализират 10% взаимна съгласуваност със прилежащите им страни. Освен това, с цел да се подсигурява, че осъществяването на задачите за произвеждане на сила от възобновими източници е съпроводено от съответно развиване на междусистемните връзки, Европейският съвет реализира единодушие да увеличи задачата за свързване на електроенергийните системи до 2030 година на 15%.

За да се подсигурява постигането на задачата за 10% съгласуваност, Европейски Съюз одобри през 2013 година Регламента за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E) и започва Механизма за свързване на Европа (CEF), полагайки основите за установяване, подкрепяне и приоритизиране на осъществяването на планове от общ интерес, нужни за реализиране на устойчива трансевропейска енергийна мрежа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР