По решение на Светия Синод на Българската православна църква -

...
По решение на Светия Синод на Българската православна църква -
Коментари Харесай

От 09:00 часа днес в Троянския манастир ще...

По решение на Светия Синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, през днешния ден на Архангелова задушница, от 9.00 часа в Троянския манастир "Успение Богородично ", ще бъде отслужена архиерейска заупокойна Света литургия за седем години от кончината на българския патриарх Максим.

Това оповестиха от Българската патриаршия.

След това, към 10.30 часа, ще има и панихида за приснопаметния първойерарх на БПЦ - патриарх Максим.

На 6 ноември ще се изпълнят седем години от кончината на българския патриарх Максим. Той се показа пред Бога на 6 ноември 2012 година, откакто води Българската православна черква повече от четиридесет години, показват от Българската православна черква.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 година в село Орешак, Троянско, в фамилията на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков.
На 7 март 1971 година патриарх Кирил се показа в Господа и от 13 март до 4 юли 1971 година митрополит Максим е наместник-председател на Светия синод.

На 25 юни 1971 година Светият синод в цялостен състав пристъпва към избора на трима митрополити, почтени за патриаршеския трон. На 4 юли 1971 година след Божествена Света литургия, осъществена в синодалния параклис "Св. цар Борис " в София, членовете на Патриаршеския изборен църковно-народен събор, всичко 101 души, се събират в огромния салон на Синодалната палата, с цел да изберат български патриарх и Софийски митрополит.

След гласуването изборното бюро преброява подадените документално гласове и ръководителят на изборното бюро афишира Ловчанския митрополит Максим за законно и канонично определен от клира и народа български патриарх и Софийски митрополит.

Списъкът на подписалите акта 101 гласоподаватели, както и всички документи, отнасящи се до Църковно-народния патриаршески изборен събор, състоял се на 4 юли 1971 година в София, са издадени още същата година от Синодалното издателство в специфичен алманах. Патриарх Максим е отпред на Българската православна черква от 4 юли 1971 година до 6 ноември 2012 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР