По ремонтираната столична улица Граф Игнатиев“ бяха циментирани дървета. Сигналът

...
По ремонтираната столична улица Граф Игнатиев“ бяха циментирани дървета. Сигналът
Коментари Харесай

Циментираха дървета при ремонта на столична улица Граф Игнатиев

По ремонтираната столична улица „ Граф Игнатиев “ бяха циментирани дървета. Сигналът бе подаден в края на предходната седмица от неправителствената организация „ Спаси София “. От там настояха за незабавна инспекция, наказания към фирмата-изпълнител и незабавни ограничения за предпазване на дърветата.
Пред „ Хоризонт “ Ангел Зографски от „ Спаси София “ уточни, че са получили информацията от жители:

„ Има огромен проблем – не е оставено задоволително място за дърветата, което да им подсигурява задоволително вода и място за кореновата система. Големият проблем е, че това са емблематични доста остарели дървета, които красят улицата от 100 години. Не можем да си позволим такова отношение към тях. Те са един от знаците за тази знакова за София улица. Не е възможно след ремонт за 20 млн. лева, тези дървета да бъдат унищожени “.

Зографски акцентира, че постоянно се случват такива неща. Според него въпреки всичко не би трябвало да се упрекват майсторите.

„ Имаме строителен контрол, който е заплатен. Имаме възложителски контрол, който би трябвало да е от страна на общината. Те би трябвало да са крайната инстанция за контрола на качеството, т.е. гаранцията, че налозите ще бъдат вложени вярно “.

От организацията са алармирали Столичния инспекторат, откъдето са реагирали неотложно. Направена е инспекция и е написан констативен протокол, сподели Ангел Зографски.

В предаването „ Хоризонт до обед “ Димитър Захариев – ръководител на Асоциацията на арбористите в България, изясни, че премахването на бетона от дърветата е първата крачка. След това би трябвало да се обособи зона към дървото, която да бъде с характерности, които не пречат на кореновата система на дървото, безапелационен е той. Въпреки това Захариев разяснява:

" Асфалтирането на кореновата система на едно дърво, на зоната към него, е нещо, което доста постоянно води до гибелта на дървото и до загиване на кореновата система. Това не може да се види незабавно. Резултатите идват след няколко месеци или години ".

По думите на Захариев, в европейските градове се подхожда към старите дървета като към един актив, който е инвестиция за самия град в продължение на години.

Още по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР