По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Първа реакция на българските власти след острите думи на Дачич към Борисов

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България ще бъде извикан в понеделник в Министерство на външните работи. Повод за срещата е изявление на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Това оповестиха от пресцентъра на МВнР, написа Блиц.

По време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово. Българският министър председател отговори:

“По отношение на Върховния представител – когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. ”

По време на диалога със сръбския дипломат ще бъде припомнена поддръжката досега на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде издигнат въпросът по какъв начин такива изявления от сътрудниците ни в Белград се отразяват на положителните българо-сръбски връзки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР