По размер на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие

...
По размер на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Официални данни: Варна е на пето място по средна заплата, даже Враца я изпреварва

По размер на междинната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 година - 1 099 лева, област Варна е на пето място по отношение на другите области в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1 582 лева, София - 1 144 лева, Стара Загора - 1 132 лева и Враца - 1 108 лв., демонстрират данните на Национален статистически институт.

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за октомври 2018 година е 1 104 лева, за ноември - 1 095 лева и за декември - 1 099 лв., оповестяват от Териториалното статистическо бюро.

През четвъртото тримесечие на 2018 година междинната месечна работна заплата нараства по отношение на третото тримесечие на 2018 година с 4.3%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна работна заплата, са:              „ Финансови и застрахователни действия ” - със 17.3%,  

„ Образование ” - с 16.1% и

„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ” - с 10.6%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през четвъртото тримесечие на 2018 година са:

- „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ” - 1 884 лева;

- „ Професионални действия и научни проучвания ” - 1 680 лева;

- „ Финансови и застрахователни действия “ - 1 597 лв..

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия:

- „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети ” - 795 лева;

- „ Други действия ” - 806 лева;

- „ Операции с недвижими парцели “ - 876 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 година в публичния бранш нараства с 9.5%, а в частния бранш - с 1.6%.

През четвъртото тримесечие на 2018 година междинната месечна работна заплата нараства с 3.5% по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година, като най-голямо е нарастването в икономическите действия „ Добивна индустрия ”, „ Хотелиерство и ресторантьорство ” и „ Административни и спомагателни действия ”.

В края на декември 2018 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение са с 2.5 хиляди, или с 1.7% повече спрямо края на декември 2017 година, като най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия „ Строителство ” - с 1.6 хиляди и „ Транспорт, депозиране и пощи ” - с хиляда. В процентно изражение нарастването е най-значително в икономическите действия „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ” - с 15.5%,„ Строителство “ - с 12.5% и „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 10.2%.

Най-голямонамаление на наетите лица в края на декември 2018 година по отношение на края на декември 2017 година има в икономическата активност „ Преработваща индустрия ” - с 1.1 хиляди, което в проценти е с 5.4%.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР