По-различни, заради пандемията от коронавирус, ще бъдат храмовият празник на

...
По-различни, заради пандемията от коронавирус, ще бъдат храмовият празник на
Коментари Харесай

По-различни ще бъдат тази година храмовият празник на Троянския манастир и панаирът в Орешак

По-различни, поради пандемията от ковид, ще бъдат храмовият празник на Троянския манастир "Успение Богородично ", на 15 август, и обичайният панаир в село Орешак, от 14 до 16 август.

Във връзка с епидемиологичната конюнктура от Община Троян, Светата обител и ангажираните с празника институции са приели правила и ограничения по отношение на организацията. Игуменът на Троянския манастир Велички свещеник Сионий съобщи, че преди всичко ще бъдат осъществени многократни дезинфекции на двора, храма, иконите и всички места, до които хората могат да се допрян.

Празник на общината и честване на 170 години от оповестяването на Вършец за курорт стартира в града

Ще се съблюдава отдалеченост и ще бъдат приканени всички миряни да са с защитни маски. Все още не е решено дали богослуженията ще бъдат в храма или навън, на сцена в двора на манастира.

При съблюдаване на нужните условия ще се състои и обичайното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица до могилата - мястото, където през 1600 година е направила първото знамение - изцеляване на болно дете. Оттогава до през днешния ден всяка година по този метод се отбелязва храмовият празник.

По думите на дядо Сионий пред Българска телеграфна агенция, поради пандемията, са проведени доста доброволци, които да спомагат за реда и съблюдаване на ограниченията.

Кметът на община Троян Донка Михайлова разясни, че панаирът ще е в региона от Националното ревю на художествените занаяти и изкуства /НИХЗИ/ до кръчма "Горски ъгъл ", при разстояние сред сергиите най-малко 2 метра. Така няма да се разреши разбъркване на двата потока - пазаруващи и участващи в литийното шествие. Ще се позволяват единствено занаятчии и троянски производители, няма да има търговци, които не оферират лично произвеждане артикули.

С цел обезпечаване на опция за консумация на гостите на панаира, ще бъде позволено единствено на притежателите на категоризираните заведения за хранене, в границите на позволената им открита комерсиална повърхност пред заведението, да изнесат скари за подготвяне и продажба на храна. Официалното разкриване на панаира ще бъде на 14 август, от 18 часа, пред НИХЗИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР