По-рано тази година Службата за конкуренцията и пазарите на Обединеното

...
По-рано тази година Службата за конкуренцията и пазарите на Обединеното
Коментари Харесай

Великобритания разследва Google и Apple за „дуопол“ при мобилните телефони

По-рано тази година Службата за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) разгласи, че се съветва със експерти по отношение на вероятно следствие на преобладаващата роля на Гугъл и Apple на пазара на мобилни телефони. Сега регулаторът разгласи, че е получил „ необятна поддръжка “ за своите проекти в тази посока и стартира „ следствие на дуопола “ на двата софтуерни колоса в облачните игри и мобилните браузъри.

„ Много компании и уеб разработчици в Обединеното кралство ни споделят, че се усещат възпрепятствани от рестриктивните мерки, наложени от Apple и Гугъл “, разясняват от регулатора. „ Планираме да проучим дали опасенията, които чухме, са основателни и в случай че е по този начин, да идентифицираме стъпки за възстановяване на опциите за конкуренция и нововъведения в тези браншове “.

CMA отбелязва, че Apple и Гугъл упражняват „ задушаваща хватка “ върху пазара на операционни системи за мобилни устройства, магазините за приложения и браузърите. В свое изказване, от институцията показват, че 97% от сърфирането в мрежата в Обединеното кралство през 2021 година се е случило през браузърите на Apple и Гугъл, „ тъй че всевъзможни ограничавания от страна на фирмите могат да окажат огромно въздействие върху преживяването на потребителите “.

Не на последно място, от CMA подчертават, че позицията им по проблема е направена на основата на диалози с разнообразни снабдители на браузъри, уеб разработчици и услуги за облачни игри.

Това не е първият неотдавнашен конфликт на английските управляващи с огромните софтуерни компании. Наскоро CMA принуди Meta да продаде Giphy, проверява Гугъл по друго обвиняване и преглежда от близко придобиването на Activision Blizzard от страна на Microsoft.

Още проблеми за Apple

Но неприятните вести за Apple не свършват дорук. Разработчици, представени от Engadget, настояват, че едно от главните рекламни послания на компанията – фокусът върху неприкосновеността на персоналните данни – не дава отговор напълно на истината. Според тях анонимизираното потребление на данни в някои от приложенията на Apple в действителност минава през инструмент, наименуван Directory Services Identifier (DSID), който е обвързван с Apple ID и данните на потребителя в iCloud.

Apple може евентуално да употребява този DSID, с цел да дефинира вашите привички за сърфиране в App Store, настояват разработчиците от Mysk.

Преди известно време, други откриватели разкриха, че iOS 14.6 изпраща огромни размери от данни за интензивността на приложенията към Apple, даже в случай че потребителят изцяло ограничи тази опция през настройките.  

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР