По-рано днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на президента

...
По-рано днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на президента
Коментари Харесай

Израелският премиер и Байдън си размениха хладни думи относно правна реформа

По-рано през днешния ден израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предлагането на президента на Съединени американски щати Джо Байдън министър председателят да „ се отдръпна “ от противоречив проект за преразглеждане на правната система , като съобщи, че страната сама взема решенията си. Размяната на спорни позиции е непредвидена демонстрация на обществено противоречие сред двамата близки съдружници, която алармира за възходящите търкания сред Израел и Съединени американски щати по отношение на измененията в правосъдната система, препоръчани от Нетаняху, които той отсрочи след всеобщи митинги.

Запитан от кореспонденти през вчерашния ден какъв ход счита, че израелският министър председател ще предприеме по отношение на законодателството, Байдън отговори: „ Надявам се да се отдръпна от него “. Президентът на Съединени американски щати добави, че държавното управление на Нетаняху не може да продължи по този път и прикани за компромис по проекта, довел до остро неодобрение в Израел. Байдън опроверга и догатката на посланика на Съединени американски щати Томас Найдес , че Нетаняху скоро ще бъде поканен в Белия дом , като сподели: „ Не, не в близко бъдеще “.

Нетаняху разгласи в отговор, че Израел е върховен и „ взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на напън от чужбина, в това число от най-хубавите другарски страни “ . Хладната замяна на реплики беше отправена единствено ден откакто Нетаняху прикани за отсрочване на противоречивото законодателство на своето държавно управление, с цел да се избегне революция след два следващи дни на всеобщи митинги, които накараха десетки хиляди хора да излязат по улиците на Израел. Израелските уредници на митинги приканиха за проява в поддръжка на Байдън пред постройката на посолството на Съединени американски щати в Тел Авив на следващия ден, до момента в който съдружниците на Нетаняху удвоиха рецензиите си.

Както е известно, Нетаняху и неговите религиозни и ултранационалистически съдружници оповестиха промяната на правосъдната система през януари, единствено няколко дни откакто образуваха своето държавно управление – най-дясното в историята на Израел. Предложението тласна Израел към най-тежката му вътрешна рецесия от десетилетия насам. Бизнес водачи, водещи икономисти и някогашни ръководители на службите за сигурност се оповестиха срещу проекта, заявявайки, че той води страната към тирания . Ако бъде признато, предлагането ще даде на Нетаняху, който е обвиняем по обвинявания в корупция, и на неговите съдружници последната дума при назначението на съдиите в страната. Реформата също по този начин ще даде на Народното събрание, който се управлява от неговите съдружници, пълномощия да анулира решенията на Върховния съд и да лимитира опцията на съда да преразглежда закони .

Нетаняху съобщи, че „ се стреми да реализира огромен консенсус “ по време на полемиките с водачите на опозицията, които започнаха през вчерашния ден. Яир Лапид , водач на опозицията в израелския парламент, изрази позиция, че Израел е бил най-близкият съдружник на Съединени американски щати в продължение на десетилетия, само че „ най-радикалното държавно управление в историята на страната “ е разрушило това за три месеца.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР