По рано днес двете държави бяха назовани поименно от Русия

...
По рано днес двете държави бяха назовани поименно от Русия
Коментари Харесай

Реакции от лидерите за позицията на Русия /допълнена/

По рано през днешния ден двете страни бяха посочени поименно от Русия за пръв път, макар че настояването на Кремъл Алиансът да се върне в рамките си преди 1997 година не е ново.

Още в пленарната зала от ГЕРБ-СДС приканиха изпълнителната власт да реагира и разкритикува кабинетът, че се бави. Борисовите депутати желаеха чуване на премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и министъра на защитата Стефан Янев. Поискаха и от президента Румен Радев привикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО и като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници. Вашингтонският контракт не планува второкласен страни-членки, за които колективана защита да се ползва изборно или в стеснен размер. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в градивния разговор за дееескалация на напрежението ", съобщи Петков от парламентарната естрада.

“Целта на днешното изказване на Москва цели да сложи под подозрение избора на страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, да се причислят към НАТО и суверенно и независимо да избират по какъв начин да пазят своята национална сигурност. Няма да се поддаваме на съветска провокация и опити да ни върнат към политиката на по този начин наречените ”ексклузивни сфери на влияние”, уточни пред публицисти в коридорите на Народното събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

От " Възраждане " подчертаха, че само българският народ и страна могат да вземат решение какви войски ще има на българска територия и приканиха народните представители да отстояват българските национални ползи и да не позволяват външни сили да застрашват националната сигурност.

Министерството на външните работи закъсня часове с реакцията си, само че след това такава въпреки всичко бе оповестена. Външно министерство прикани Русия да почита суверенитетът на страната ни и избора й.

Кой мълчи?

Мълчат от “Дондуков 2”. Президентството към момента не е дало отговор на настояванията на Русия. и съобщи - страната ни няма да се поддаде на ултиматуми.

Позиция липсва още и от Министерството на защитата. ФрогНюз изпрати и питане до подопечното на Стефан Янев ведомство, само че отговор по този начин и не сме получили.

Мълчат още от Българска социалистическа партия. Левицата не е коментирала проблема нито от парламентарната естрада, нито от коридорите на Народно събрание. Представители на “Има подобен народ” също отхвърлят да изразят мнение пред медиите, а Движение за права и свободи не приказваха пред публицисти, само че малко по-късно водачът Мустафа Карадайъ написа в персоналния си профил във Фейсбук, че страната ни е направила от дълго време “своите геополитически избори - участие в НАТО и ЕС”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР