По протест на Окръжна прокуратура-Бургас срещу разрешение за строеж №100/10.09.2018

...
По протест на Окръжна прокуратура-Бургас срещу разрешение за строеж №100/10.09.2018
Коментари Харесай

Съдът обяви строежа на „Алепу за незаконен

По митинг на Окръжна прокуратура-Бургас против позволение за градеж №100/10.09.2018 година на курортен комплекс „ Алепу Вилидж ", през днешния ден Административен съд-Бургас разгласи нищожността му, оповестиха от обвиняването.
След инспекция на законността на градежа на „ Алепу вилидж ", предоставена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) през юни 2020 година, от Окръжна прокуратура-Бургас бе импортиран митинг против разрешението на градеж, издадено на 10 септември 2018 година от основния проектант на общ. Созопол, с искане за прогласяване на неговата незначителност.
По формираното през юни 2020 година дело, съдът е решил, че митингът на ОП-Бургас е позволен и състоятелен. С акта на съда от 18 февруари се афишира нищожността на позволение за градеж № 100/10.09.2018г., издадено от основен проектант на общ. Созопол, в интерес на „ Алепу Вилидж " АД за градеж: курортен комплекс „ Алепу Вилидж " (етапно строителство), Първи стадий - „ подсилване на свлачище „ Алепу Вилидж "; Втори стадий - „ курортен комплекс ".
Съдът е приел позицията на прокуратурата и на собствен ред е стигнал до изводa, че „ позволение за градеж № 100/10.09.2018 година, издадено от основен проектант на общ. Созопол, е издадено при изключително значително несъгласие с материалните разпореждания на закона, при липса на материални предпоставки, чието съществуване е наложително, като юридически факт, обуславящ издаването му.
Налице е такова нарушаване на материалния закон, което касае правилността на административния акт, заради което издаването му е лишено от законова опора - т.е. същият е публикуван при липса на изискванията, планувани в използваните материално-правни правила, а точно за законосъобразно направени капиталови планове, представляващи съществена и наложителна причина за издаването му.
В случая са нарушени наредбите на чл.139, ал.2 и 3, 142, ал.1, 144, ал.1 и чл.161, ал.1 от Закон за устройство на територията, което обуславя съществуването на изключително значителен недостатък на оспорения административен акт, обосноваващ неговата незаконност до степен на незначителност, заради което съдът намира подадения против него митинг за състоятелен ".
Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били установени данни за документни и други закононарушения, които са открити от умозаключение на съдебно-почеркова експертиза, а точно - „ част от капиталовите планове са изброени в Заявление рег.№ УТ-2112-18/12.02.2018г. до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респ. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от Закон за устройство на територията, а направените след датата на издаване на първото позволение за градеж - 26 февруари 2018 година капиталови планове и сложен отчет, послужили за издаване на процесното позволение за градеж, не са приложени към Заявление рег.№ УТ-2112-194/30.08.2018г. до кмета на община Созопол, подадено от прокурист на „ Алепу Вилидж " АД и няма данни по какъв начин са били приобщени към административната кореспонденция по издаване на разрешението за градеж ". В тази част ОП-Бургас ще сезира способената прокуратура.
Констатираното от ВАП при инспекцията, отразеното в митинга и изразеното от наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд-Бургас, мнение бе, че процесното позволение за градеж е незабележим акт и като подобен, не поражда никакви правни последствия и не влиза в действие.
В тази връзка от Окръжна прокуратура-Бургас бяха развити и съображения, че настояването за оповестяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничаване във времето. Видно от акта на съда, констатациите на прокуратурата са верни, основателни и основани напълно на доказателствата по случая.
Община Созопол е наказана да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените правосъдни разходи по делото в размер на 150 лева Решението на съда предстои на обжалване в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Припомняме и, че на 27.08.2020 година, с разпореждане на Окръжна прокуратура-Бургас бе формирано досъдебно произвеждане по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс по тази причина, че през месец септември 2018 година съответното длъжностно лице е нарушило служебните си отговорности при издаване на разрешителното за градеж, за да бъде набавена полза за други лица, като от тези дейности могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР