По проект четирите ветропарка ще заемат площ от около 800

...
По проект четирите ветропарка ще заемат площ от около 800
Коментари Харесай

Готвят четири ветропарка в Черно море с мощност колкото 5 АЕЦ-а Козлодуй


По план четирите ветропарка ще заемат повърхност от към 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а оптималната им индустриална мощ ще е 9.5 GW – съвсем колкото 5 АЕЦ Козлодуя. 

Днес сутринта, в Гранд Хотел Милениум, се е провела полемика, проведена от Центъра за проучване на демокрацията , на тематика съдействие сред оператори, разработчици енергийна инфраструктура и екологични организации при създаване на крайбрежни ветропаркове в Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Тя се провежда в партньорство с Offshore Coalition for Energy and Nature(OCEAN) , която се занимава точно със основаване на връзки сред разнообразни играчи в промишлеността с възобновими енергийни източници. Дискусията има за цел да повдигне въпроса построяването на паркове от вятърни турбини в българската акватория на Черно море. Според източниците на Еко Новини обаче провеждането на тази полемика сега въобще не е случайност.

В 48 Народно заседание ГЕРБ и Демократична България се пробват да прокарат два идентични законопроекта, които да разрешат започването на процедура за създаване на ветропаркове в Черно море. И двата падат в Комисията по околна среда, откакто получават отрицателни мнения от Министерство на земеделието, Министерство на туризма, Асоциация на производителите на рибни артикули и Българско сдружение за отбрана на птиците.

Основните терзанията са, че сходни паркове ще имат съществени отрицателни резултати върху морската флора и фауна, най-много рибите и делфините, ще пречат на риболова в тези зони, ще дезориентират прелетните птици и прилепи и ще имат отрицателни резултати върху летния туризъм.

Според източниците ни тези законопроекти имат за цел да създадат допустимо построяването на четири ветропарка в българската акватория на Черно море – Варна, Шабла, Обзор и по морската граница с Турция. По план те ще заемат обща повърхност от към 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а оптималната им индустриална мощ ще е 9.5GW – съвсем колкото 5 АЕЦ Козлодуя. Проектът на Шабла предвижда паркът да се намира единствено на километър от българския бряг.  Сега, защото вложенията за тези планове са великански, от Центъра за проучване на демокрацията евентуално стартират да отъпкват почвата за полемика по тематиката, която да се организира в 49 Народно заседание.

„ Център за проучване на демокрацията “   е първата неправителствена организация в България. Основана е през 1989г. е от някогашни асистенти от Института по история на Българската комунистическа партия. ЦИД е учредител на неправителствения бранш в България.

Организацията е измежду най-влиятелните в България и има извънредно мощно лоби, финансирано от американски донори. Основната й активност е правене на политически проучвания и прогнози.

Основатели са Огнян Шентов, Иван Кръстев, Евгений Дайнов, Деян Кюранов, Антоний Тодоров, Георги Прохаски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР