По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Разходите на работодателите за заплати скачат с 16.5% в края на миналата година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2022 година общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 16,1%, а разноските за заплати се покачват с 16,5% по отношение на същото тримесечие на миналата година.

В края на миналата година увеличението на разноските за труд в промишлеността е с 21,3%, в областта на услугите - със 17,8%, а строителството  - с 11,0 на 100.

По стопански действия през интервала октомври - декември 2022 година най-голям растеж на общите разноски за труд в България по отношение на същия интервал на 2021 година е регистриран в икономическите браншове " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - растеж с 33,3%, в " Хотелиерство и ресторантьорство " - скок с 32,9% и в " Култура, спорт и развлечения " - с 25,2%.

В същото време разноските за заплащане за един отработен час (разходите за заплати) през последното тримесечие на 2022 година се усилват с 16,5% по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година,  а другите разноски (извън тези за възнаграждения) нарастват с 13,8 на 100.

По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на последното тримесечие на 2021 година варират от покачване с цели 34,3% за бранша " Хотелиерство и ресторантьорство " до покачване с едвам 1% за бранша " Хуманно опазване на здравето и обществена работа ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР