По повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов репортер на

...
По повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов репортер на
Коментари Харесай

Само във Varna24.bg: Бивш правосъден министър: Не изключвам връзка между идването на Кьовеши и задържането на Борисов

По мотив задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов кореспондент на Plovdiv24.bg беседва с някогашния правосъден министър Иван Демерджиев.

- Как ще коментирате задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов съгласно информацията, с която разполагате?

- Аз нямам доста прецизна информация, само че и двете неща, които са направени – претършуване, изземване и задържане за 24 часа, са в пълномощията на Министерство на вътрешните работи да ги направи, а дали са били налице предпоставките ще разберем, откакто се показват протоколите за утвърждение, което би трябвало да стане в границите на 24 часа. Адвокатът на Борисов съобщи желание да апелира задържането и тогава ще стане ясно каква е предпоставката. Той е арестуван на съображение, че има данни да е направил закононарушение.

- Твърди се, че за акцията не е бил известен основният секретар на Министерство на вътрешните работи. По принцип би трябвало ли да бъде известен, или не?

- Такъв специфичен ред няма. Не е наложително.

- Възможно ли е задържането да бъде удължено с още 48 часа?

- Това би трябвало да стане към този момент с решение на способния прокурор. Тук е значимо да се разбере дали закононарушението, което се проверява, е от компетентността на европейската прокуратура, или от компетентността на българската прокуратура. Ще бъде доста забавно да се види, в случай че е от компетентността на българската, по какъв начин ще реагира тя в този случай.

- Смятате ли, че има връзка сред визитата на европейския прокурор Лаура Кьовеши в България и задържането на господин Борисов?

- Не изключвам такава връзка. Нямам данни да има директна връзка, само че не бих я изключил. Тя много ясно направи паралел сред отношението си към министъра на правораздаването, министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подобен пестник, какъвто удари на основния прокурор, скоро не бях виждал някой да прави обществено с определението, че срещата с него е извършена от вежливост и е чисто официална.

- Поддръжници на господин Борисов настояват, че погрешно е била извършена акцията по задържането му вечерта, в домашна конюнктура, не било уместно времето и така нататък Според вас има ли нарушаване в тази посока?

- Ако приказваме за дейности при изискванията на необходимост, а декларацията е, че се правят такива дейности, органите не могат да си ги избират – вечер ли е, заран ли е и къде е мястото, където да се извършат. Така че, в случай че фактически се касае за дейности, осъществени при изискванията на необходимост, тези мнения са неуместни.

- Може ли да посочите какви са тези дейности за необходимост съгласно закона?

- Най-често когато има заплаха да се укрият доказателства се правят такива дейности. Както и в случай че има потребност да се задържи лицето, което се допуска, че е направило закононарушение и има данни за това, с цел да може да се извършат съответните процесуално-следствени дейности с него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР