По повод втората годишнина от Декларацията от София, нов доклад

...
По повод втората годишнина от Декларацията от София, нов доклад
Коментари Харесай

CAN Europe: Няма напредък в областта на климата и енергетиката в Западните Балкани

По мотив втората годишнина от Декларацията от София, нов отчет на Мрежата за деяние в региона на климата (CAN Europe), предизвестява за ограничавания прогрес в националните проекти за климата и енергетиката (НПКЕ) на Западните Балкани.

В Декларацията от София, призната на 10 ноември 2020 година, водачите на всички страни от Западните Балкани се ангажираха да реализират климатична индиферентност доникъде на века.

Досега обаче единствено Албания и Република Северна Македония са съумели да показват планове и окончателните версии на националните си проекти. Те се нуждаят от по-добро използване на междусекторния метод, считат от организацията.

Всяко по-нататъшно закъснение може да заплаши обещанията на районните водачи за понижаване на излъчванията на парникови газове посредством използване на ефикасна политика, предизвестява CAN Europe. Тази организация декларира, че НПКЕ е десетгодишен проект, който би трябвало да бъде един от практическите принадлежности, с които страната демонстрира по какъв начин ще реализира задачите си в региона на енергетиката и климата за 2030 година

CAN Europe прави оценка на какъв стадий се намират тези проекти във всяка страна от Западните Балкани. В отчета се акцентира нуждата от прогрес и възстановяване на интегрираното обмисляне в региона на енергетиката и климата.

Досега единствено Албания и Република Северна Македония са приели НПКЕ. Другите страни са почнали процеса и се намират на разнообразни подготвителни стадии. Сърбия разгласява плана на проекта си при започване на август тази година, само че от този момент не е посочила прогрес, оповестиха от CAN.

Според планувания период първите дефинитивни национални проекти за запазване на климата трябваше да бъдат признати до края на 2020 година Секретариатът на Енергийната общественост отсрочи датата за дефинитивно показване на националните проекти до 30 юни 2024 година Въпреки това, с цел да се обезпечат осезаеми резултати, процесът би трябвало да се форсира неотложно, се споделя в отчета.

Съветът на министрите на Енергийната общественост би трябвало да одобри националните цели в региона на енергетиката и климата за 2030 година през декември тази година. Според CAN Europe новите цели плануват общо понижение на излъчванията на парникови газове до 60,9 % под равнищата от 1990 година, както и увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в брутното извънредно ползване на сила до 31 %.

За да се реализира това, работните групи на по НПКЕ, основани от всяка страна като договаряща се страна в Енергийната общественост, ще би трябвало да подобрят политиките и ограниченията в региона на климата.

В случая с проекта на Албания липсва упоритост, изключително във връзка с намаляването на парниковите газове. За доста от плануваните политики и ограничения липсва съответна реализация, способи за обезпечаване на съответно финансиране и периоди. Анализът показва нуждата да се усъвършенства процесът на публични съвещания и да се даде опция за дейно присъединяване на обществеността в процеса на взимане на решения.

Въпреки че Албания не разчита на въглища като енергиен източник, преразгледаният план за НПКЕ следва да обезпечи явен дълготраен проект за последователното унищожаване на всички изкопаеми горива. Освен това проектът би трябвало да подсигурява, че националният стопански напредък е обособен от процеса на обособяване на въглеродни излъчвания, съгласно CAN Europe.

Република Северна Македония се смята за районен водач на Западните Балкани в дейностите в региона на климата и е показала прогресивни цели в региона на климата и енергетиката в своя НПКЕ. Предвидената в документа дата за последователно прекъсване на потреблението на въглища е постижима, в случай че модифицираният проект съдържа ясна тактика за интервала след затварянето на съществуващите въглищни електроцентрали, с прецизен график и обезпечени финансови запаси.

Планираното развиване на газовия бранш не е отразено в изчисленията на излъчванията в границите на проекта, отбелязва CAN Europe. Освен това в модифицирания НПКЕ на РСМ би трябвало да бъдат включени заключенията от оценките на въздействието върху околната среда.

От изключителна значимост е преразгледаните и новите проекти да се концентрират по-подробно и върху районните енергийни аспекти и планирането на ограниченията за запазване на климата.

Плановете би трябвало да бъдат създадени с съгласуван метод, като се употребяват пълноценно опциите за трансгранично и районно съдействие, споделя Фросина Антоновска, чиновник по енергийната и климатичната политика за Западните Балкани в CAN Europe./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР