По повод високата смъртност в страната той коментира, че здравните

...
По повод високата смъртност в страната той коментира, че здравните
Коментари Харесай

Кацаров не бил в конфликт с Денков, но му препоръча присъствено обучение без праг на съгласие

По мотив високата смъртност в страната той разяснява, че здравните управляващи не лекуват, а лекуват лечебните заведения
България обърна епидемиологичната вълна, без да влиза в локдаун, похвали се пред Нова тв служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

„ На доста места в Европа сега има цялостно затваряне “, напомни заслугите си здравният министър.

По мотив високата смъртност в страната той разяснява, че здравните управляващи не лекуват, а лекуват лечебните заведения.

„ Ние единствено следим за организацията. Всеки болен има достъп до здравна помощ. Още от лятото беше планувано всичко. Смъртността би трябвало да бъде оценена в елементи “, оправда се Кацаров. Той посочи, че 90% от умрелите са над 60-годишна възраст и не са ваксинирани. Министърът напомни, че е призовал възрастните хора да се имунизират.

Във връзка със слабата акция за коронавирус имунизация Кацаров не бил трансформирал мнението си, че имунизацията би трябвало да остане доброволна.

Запитан дали ще промени заповедта си и ще понижи нужните 50% единодушие от родителите, с цел да учат децата присъствено, здравният министър репликира, че това не зависи от здравните, а от просветителните управляващи.

„ Това не зависи от нас. Това зависи от просветителните управляващи, както те решат. Мога да кажа единствено персонално мнение. Според мен би трябвало да се обезпечат условия и няколко възпитаници, в случай че желаят, да могат да учат присъствено. Нашето условие като здравни управляващи е да се обезпечи безвредна среда за учителите и учениците. А тъкмо какъв брой възпитаници ще участват е учредителен въпрос в границите на компетенциите на просветителното министерство “, уточни Кацаров.

Относно коментара на министър Денков, който назова „ безотговорни “ дейностите на здравните управляващи по отношение на обезпечаването на тестванията за учениците, здравният министър бе безапелационен, че за доставките им дава отговор просветното министерство.

„ Всеки обезпечава проби за своето ведомство. Аз обезпечавам тестванията за потребностите на нашите РЗИ, осигурихме и проби за лабораториите, с цел да бъдат по-евтини антигенните проби, когато започва зеленият документ. В случая ние се ангажирахме да помогнем на просветителните управляващи, тъй като си даваме сметка, че това се прави за пръв път в нашата страна – да се тестват възпитаници и учители преди учебно заведение. Имахме най-хубавото предпочитание за помогнем. Сега, като са обезпечени проби доникъде на януари месец, има задоволително време просветителното министерство да си възнамерява идващите доставки, тъй че да няма проблем с обезпечаването “, посочи здравният министър. Той подсети, че доставките нормално са от Китай и това лишава време.

„ Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, разясни Кацаров.

По думите му в Народното събрание би трябвало да се влиза със зелен документ.

„ Така ще дадат образец на обществото, тъй че ги приканвам да гласоподават такова решение”, заключи здравният министър.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР