По повод своята 20-годишнина, най-големият български уеб портал Дир.бг стартира

...
По повод своята 20-годишнина, най-големият български уеб портал Дир.бг стартира
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Урокът, който научих е, че в политиката най-трудно се връщат думите

По мотив своята 20-годишнина, най-големият български уеб портал Дир.бг започва поредност от срещи с персони в политиката, изкуството, спорта, културата, повлияли на България през последните 20 години. Интервютата с тях ще обединим в една нова графа, наречена: " Личности, които трансформираха България през последните 20 ". Неин първи посетител е министър председателят на България Бойко Борисов.

- Дир.бг навършва 20 години, а Вие сте в ръководството на страната от 2001 година - 17 години на разнообразни постове. Кой е най-важният урок, който получихте до момента?

- Първо цветущ рожден ден, тъй като 20 години са си добра възраст, което е доста за всяка медия, а Дир.бг е и доста четен. Честит рожден ден на всички, които работят там.

Урокът е да си мериш приказките. Най-трудно се връщат думи. И нещо един път казано, по-късно колкото и да се опитваш да обясниш претекстовете за него, казаното остава. Човек би трябвало доста пъти да мери и един път да реже.

- От Вашия живот какъв филм може да се получи екшън, драма, комедия, комедия - драма?

- По принцип е забавно. Без ничия помощ, единствено с Божията, по този начин си го изяснявам, наследник на учителка и пожарникар, по този начин да извърви пътя си, че да заема такива постове...

- Казвал ли сте си в миналото: " за пожарникар се оправих доста добре?

- Като пожарникар, да не кажа, бях най-хубавият, само че сигурно от най-хубавите. И това всеки сътрудник ще го каже.

- Ако тази постройка стартира да гори, знаете ли какво да вършиме?

Съседната съм гасил, ЦУМ, когато гореше на времето.

- Колко доверчив бяхте, когато влязохте в политиката?

- Когато влязох в политиката не бях доверчив, бях сърдит, тъй като мисля, че като основен секретар освен си вършех доста добре работата, а и хората доста я одобряваха. И бях изпъден по неприятен метод.

- Търсихте ли възмездие по-късно, реванш ли бе влизането в политиката?

- Пак Божа работа, отново случайност. Тогава Софиянски се отхвърли от мандата и в границите на няколко месеца се организираха изборите за София. Във всички случаи, в случай че не ме бяха изгонили като основен секретар, още щях да си марширувам по плаца.

- Когато излязохте от кабинета на основен секретар на улицата, кой бе до Вас и какво Ви сподели? Какво се случваше в главата Ви?

- Беше доста рисково, тъй като някои огромни босове, в това число и интернационалните, ми издадоха смъртна присъда, както и на един холандски прокурор.

- Сретен Йосич, за него ли говорите?

- Не желая да загатвам имена, тъй като не е правилно. В същото време през тези близо пет години, като основен секретар, не ми бяха останали другари.

- Защо?

- Когато заемаш подобен пост нямаш другари.

- Имахте охранителна компания, познавате хора от ъндърграунда, а след това влизате като основен секретар...

- Те ги познаваха всички. Такава ми е била работата. И съм си я правил добре. Така че беше мъчно. Учудващо бе и за доста от посланиците всичко това. Аз си припомням дори президентът Първанов ми се обади, в случай че желая да отида консултант в Президентството или нещо такова. Аз отхвърлих и си отидох в нас.

- Някога разглеждал ли сте политиката като бизнес?

- Не. И може би, за това политиката ми е сполучлива.

- Гледал ли сте " Къща от карти " с Кевин Спейси. Там има една имитация, героят споделя: " Ако постигнете нещо вследствие на пари, до 10 години то най-вероятно ще стартира да се разпада. Докато властта е като каменна ограда, която стои епохи. Не почитам хора, които не вършат разлика сред двете ". Вие вършиме ли я? Кое е по-ценно - политиката или властта?

- Правя я, несъмнено. Всеки, който ме познава знае, че парите въобще не ме интересуват и това е мое доста хубаво качество. И в никакъв случай не са ме интересували като средство. Имам си къща в Банкя, която едва ли може да се каже, че е първокласна, само че ми е комфортна. Там съм се родил, там ще си умра, дето се вика.

- А във връзка с властта?

- Властта при нас е в интерес на хората. И за това както ме упрекнахте и Вие, не я държим непременно. Два пъти до момента ние отиваме и я връщаме на народа. Никога не съм казвал: " Ето, идеални сме, върха на сладоледа сме ". Като видят, че не сме прави и сме сбъркали или че може да бъде направено по-добре, или когато дойдат съответните съсловни организации, дали са служители на реда, учители, представители на университети, Българска академия на науките, надлежно се поправяме. Разбираме ги и затваряме казуса.

- Чудесно значи имате възприятие за самокритичност. Коя е най-голямата черна точка, която си пишете персонално на себе си?

- Имаме, несъмнено. Администрацията е голяма в страната, като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да й влияеш доста е мъчно, тъй като консервативно се трансформира. Особено жена, когато има на гишето, ще видиш характера й. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е признато в България, за всеки проблем е отговорна страната.

Сутринта* слушах футболни босове страната да им направи игрища. Тя страната щом ще ви прави игрища, да ви вземе и футболните клубове. Да ги върнем отново на армията, на Министерство на вътрешните работи. Нали за това сте президенти на футболни клубове. Нито резултатите са ви положителни, а също така им помогнахме - вършим тревни площи, осветленията, на доста места седалки, трибуни, какво ли не... Какво още желаят?!

- Аз си мисля, че политиците влизат в политиката, с цел да създадат пари. Защо? Откъде идва това?

- Пари си имах още в " Ипон " като бях. Предостатъчни са ми. Но такова е чувството.

- Но то идва от някъде?

- Защото властта е синоним на мощ, на благоприятни условия, би трябвало да си малоумен, с цел да се хванеш в такава игра.

Нямаше да приказват за показност при случая " Иванчева ", в случай че бяха обяснили за какво се бавят.

- Като гледахте залавянето на кметицата на " Младост " какво си казахте?

- Аз самият в първия миг показах възмущение, откакто видях какъв брой време ги държат. Поинтересувах се и се оказа, че единствената неточност на прокуратурата е, че не излязоха незабавно да кажат за какво се бавят. Ако помните, имаше едни интервенции преди време, когато се предава плик с пари, по-късно казусът падна в съда, тъй като юристите нападнаха, че не се знае първо в плика какво има и второ, в случай че са пари какви пари са. И за това, в случай че забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я разказват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка, в случай че сбъркат ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже " да бавим се, тъй като всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и би трябвало всяка една цифричка да се напише, да се ревизира. Смятайте по минута на банкнота да се опише какъв брой минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противоположен случай в съда вярно съдията ще каже " чакайте " сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са поставени там и може да падне делото.

- Кой ви поучава в сериозни обстановки, имате ли близки хора?

- Не. Никога не съм имал нито консултант, нито пиар, нито каквото и да било. Всяко мое деяние, може и да е неверно, само че аз си го стимулирам и мисля, че е вярно. Ако ми потвърди някой или видя, че съм сбъркал споделям - " извинявайте, не е вярно, ще го създадем по различен метод ". Никога не съм се инатил.

- Четох, че ще застигнете по управническо дългоденствие Тодор Живков. Вие сте общували с него. Това забавлява ли Ви или Ви наскърбява като съпоставяне?

- Това е невероятно. На времето всичките водачи в социалистическия лагер са управлявали по 30-40 години. Кастро преди един-два дни сдадоха властта. Това е било политика на самия соцлагер. Доста ми е занимателно, когато Българска социалистическа партия /БКП, тъй като те одобриха всичко от Българска комунистическа партия, в това число и броя на конгресите/ приказват по този начин като че ли този интервал не го е имало. Аз имам вродено възприятие за правдивост и без значение, че съм толкоз потърпевш от тях, ми беше доста забавно да чуя какво мислят и по какъв начин разсъждават. След това и царя като пристигна, с него когато съм си приказвал, той ми е казвал " Борисов ти имаш редкия шанс да общуваш с него /бел. ред. Живков/, когато се е очовечил ". И тогава цялата Българска комунистическа партия се скри, бягаха от него.

- Живков е бил пренебрегнат от историята, когато Вие се срещате с него, какъв извод си направихте за ориста на политика в такава обстановка?

- Всеки политик, рано или късно, нормално рано, бива захвърлян. Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето по какъв начин си потегля Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат сигурно и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкоз доста, по-късно сигурно се обръщат против теб.

- А от него какво научихте, сподели ли Ви нещо, което сте запомнил?

- Да, доста неща съм запомнил.

- А какво?

- За Косово знаех единствено поговорката " Марко на Косово поле по какъв начин е закъсал ". Живков до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от страната. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е по този начин, той на потегляне ми сподели и " виж, предай, Косово ще стане огромен проблем ". Тогава Косово изобщо не го бях чул, не знаех къде се намира, дето се вика с изключение на поговорката. Но той ми сподели " виж там по веригата предай ". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше доста добре обстановката в света, тъй като толкоз години бе управлявал. Познаваше освен Съюз на съветските социалистически републики, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия.

- Говорихте ли си с него за геополитика?

- Да. Той и царя са ми като два университета, тъй като не всеки имаше тази опция да слуша по какъв начин разсъждава върха на комунизма и на монархията. И в една тематика и двамата бяха доста единни, че България и страната са над всичко.

- А от царя какво научихте?

- От царя, доста неща. Като стартира от най-елементарните, като отидеш някъде и не би трябвало да покажеш, че си гладен. Научихме се на маниери.

- Сега " плувате " в интернационалните води, аз това щях да попитам, по какъв начин се чувствате?

- Да, наученото ми оказва помощ доста. Това съм го гледал.

- Как едно момче от Банкя, отива да си приказва с Меркел, с Путин...Какви бяха първите Ви страхове, когато трябваше да влезете в тези води?

- Докато работех с охранителната ми компания, ние охранявахме доста ВИП персони, които идваха - Рижков, Зюганов, кралица Нур. Имал съм опция да следя по какъв начин се държат сходни хора и съм си правил постоянно своите заключения. В следствие, като основен секретар, аз участвах в доста интернационалните конгреси. След това като кмет съм се срещал с кметове на Париж, на Лондон, на Милано, на Рим.

Да подсигурявам нула напън от турска страна на миграционната вълна бе най-ценното за българския народ

- А каква е повода, че Ердоган Ви припозна като човек, който може да му посредничи в връзките с останалите му сътрудници?

- Никой не отиде след преврата при него и при откриването на моста, а за него това беше някаква горделивост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме построили прелестно оборудване за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не пристигна никой на откриването... Аз, когато откривах метрото пристигна Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите равнища в Европа. И в този момент в Европа всички регистрираха, че това е било неточност.

- Тогава Европа не гледаше с положително око на всичко това, което се случи. Не се ли замислихте по какъв начин ще огледа на Вас?

- Да, замислих се, само че преди този момент се замислих какво ще се случи с България, в случай че 200-300-500 000 мигранти навлязат през Странджа в София. В очите ми беше Харманли, пожарите, побоищата в лагера. И знаех, че да си подсигурявам нула напън от турска страна на миграционната вълна, бе най-ценното за българския народ. А това, че някой ще си намерения неприятно в Европа явно няма никакво значение, когато година и половина ние имаме нула напън. Алексис Ципрас споделя: " Е, добре по какъв начин го реализира? ".

- Добре по какъв начин го постигнахте?

- Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят доста тези неща. Дори то беше смешно. Отидох, направихме срещата, демонстрирах почитание, знаех, че ще бъде оценено. Не инцидентно и той, и премиера, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: " В Берлин имаме доста работа. Не мога, в 7,00 часа би трябвало да съм в Берлин, имам среща с президента на " Конрад Аденауър ", с канцлера Меркел, доста работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплинираност, секундата се цепи ". Но той ми отвърна: " Ще дойдеш с мен на моста, хората желаят да те приветстват. " " Кой ще ме приветства, открий си моста ". Не ме пусна. Казах му: " Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш ". Той сподели: " Обещавам и трасе ще имаш ". Обясних му, че съм с огромния аероплан, би трябвало да си кацна в София назад, да сменя и взема дребния аероплан. Той ме пита: " Защо ще сменяш огромния с дребния ", отговорих му " Защото като дойда тук, съм баш баканина /бел. ред. премиер/ и би трябвало да те внушавам респект, а в Германия ще желаеме пари, ще желаеме фондове, би трябвало да сме скромни ". И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми споделя: " Излизай на сцената, хората да те приветстват ". 100 000 души. Слизам от сцената, качваме ме се в ескорта тръгваме и внезапно, колите стопираха. Цялата автомагистрала от моста обратно превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са пристигнали на откриването, няма минаване. Вътре в колата са водач и турска защита, който нещо ми приказва. Аз му блъскам откъм гърба и му споделям да потегля, само че той ми споделя " не ". Поисках да се чуя с Ердоган, той подвигна плещи и ми съобщи: " Аз съм дребен ". Слизам, разфучах се. Обадиха му се на Ердоган. А целият мост - балони, хеликоптери в профил летят, изпод военни кораби, катери, защита страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият конвой минава по моста, хората стартират да викат и да пляскат мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата.

- Как реагира Меркел по-късно?

- Е,отидох и й описах. Тя тогава ми сподели: " Дръж постоянно един канал за разговор да има ".

- Виждате в какво време живеем сега - забавно...

- И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички доста ясно съм им споделил, само че и съм им посочил моята политика на партията и на държавното управление, която постоянно е била 100 % преданост към Европейски Съюз и НАТО. В същото време на всички съм им споделил, че Русия в България има друго измерение, в сравнение с примерно в Прибалтийските страни или в някои други страни. Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са създали за България. И всяка антируска позиция среща отрицание в българското общество. И за това ние имаме своите културни, исторически, прагматични връзки с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато желая диалог, приказваме.

- А вие смятате ли, че политиката постоянно със Съединени американски щати и в никакъв случай срещу Русия, може дълго време да просъществува?

- В сериозни моменти се пробвам да влагам повече разсъдък, повече успокоение, опитът ми го разрешава и с времето или излизам неприятен оракул или пък се съгласяват с мен.

- Случаят " Скрипал " не беше ли броене на дивите зайци, кой е в този лагер и кой е в оня лагер?

- Понеже аз съм потвърдил лоялността си неведнъж към НАТО и Европейски Съюз си разреших да желая повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, тъй като от дълго време са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на Хизбула за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го създадем след атентата в Сарафово, никой различен не го направи. Така, че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за преданост от дълго време сме го минали. Освен това, с отзоваването на нашия дипломат в Москва, дадохме образец за своята преданост.

- Никой не Ви е осъдил за това, че не сте взел безапелационна позиция?

- За наслада към този момент съм си извоювал позиция с мен да беседват, а не да ме осъждат. Аз като служител на реда, в случай че занеса такива доказателства в българския съд, съдията ще ме изгони. Ако отида и му кажа, че с огромна степен на възможност еди кой си е направил закононарушение, съдията ще ми каже " ти като станеш задоволително подготвен, не с " огромна възможност ", а с " това е ", се върни ". Това съм го споделил на съвет.

- А Тереза Мей какво Ви сподели?

- Каза това, което сподели обществено, че службите по този начин са и донесли. Ок. Аз съм управлявал службите и знам, че доста пъти ние знаем причинителя на обещано закононарушение и не можем да го потвърдим. Но съдията няма да го вкара в пандиза или няма да наложи каквито и да е наказания за това.

- С Путин в какъв контакт сте?

- Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо виждам България, второ Европейски Съюз и тогава всичко, което можем да създадем с Русия го вършим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш " да " е " да ", и " не " е " не ".

Искам да си изкарам мандата, президентската институция в никакъв случай не ме е интересувала.

- С президента изпушихте ли лулата на мира?

- Аз съм споделил на КСНС това, което имаше да споделям в очите, че се усещам афектиран. И в това време почитам институцията. Така че отидохме, работихме, по-късно застанахме дружно. Това е значимо за обществото.

- Вие с Радев сте през един двор, не може ли да седнете като мъже да ги изговорите тези работи?

- И на съвета имаше правилно отношение и от моя, и от негова страна. Друг на мое място, може би нямаше да отиде. Той ме упрекна в доста тежки неща, без доказателства.

- Кое Ви обиди най-вече?

- Начина, по който изговори нещата. Но отново споделям, има хора, които харесват него, други нас, а трети - трети, само че в тази ситуация това не е най-важно. Аз обичам да се споделя истината. Такава, каквато е.

- Като свършат еврофондовете какво ще се случи с стопанската система от тук нататък?

- Икономиката пораства всяка година. За наслада вложенията в този момент са единствено в произвеждане, в случай че забелязвате. Сега това, което в последните няколко години ме радва е, че единствено индустриални мощности - фабрики, фабрики, фабрики. И не инцидентно свърши работната ръка. В момента, Вие виждате, ние вкарваме работна ръка от Беларус, Украйна, Молдова от кое място ли не, с цел да може да работят предприятията.

- В момента вие работите дружно с патриотите. Ако се изчерпа този модел какъв е идващия вид, в коалиция с Българска социалистическа партия, бихте ли създали?

- Ние не бяхме отговорни за раздялата с реформаторите. В един миг те имаха шизофренно държание. В един миг Христо Иванов министър на правораздаването, а неудовлетворен от правораздаване. Радан Кънев в съпротива, а министрите му в ръководство. Как да работим в такава обстановка?! Ние станахме смешни по едно време. Сега с патриотите, аз особено и с трите партии имам доста добър разговор.

- Но Вие в композиция с Корнелия Нинова не можете да се видите?

- Аз предложих и подобен модел, в случай че си спомняте. И той щеше да е доста по-добър от настоящия, изключително за Европредседателството и за тази 2018 година, тъй като в София е 16+1, чакат се още няколко събития да има. И мисля, че с вицепремиер на Европредседателството, с ръководител на Народното събрание можеше доста в тази тежка обстановка да сме доста по-стабилни и мощни. В момента виждате, всяко нещо, което вършим, те /бел. ред. БСП/ го хейтят. Както и да е. Това е тяхно право, аз в друга партия не се меся.

С Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов към днешна дата, и се надявам това да бъде още три години, имам прелестен разговор.

- Има някаква странна причинност, Вие печелите всеки един мандат и след това не го завършвате. Това карма ли е, за какво се случва по този начин?

- Не, в противен случай, тъй като смятам, че демокрацията и това да управляваш, ти го дава народа. И в случай че има напрежение, най-добре е да бъде извършен избор и да се премерят силите. Само преди година го направихме отново и отново не можаха да ни победят.

- Мисилите ли, че този път ще изкарате мандата до дъно?

- Да, не виждам причина да не го изкарам.

- Ако в този момент всичко свърши тук, разкарвам този сюжет, Вие си тръгвате от този кабинет като жител, а не като министър председател имате ли проект Б?

- Не. Толкова се уморих за тези години, че умерено мога да си почивам.

- Да се пенсионирате, примерно?

- Да.

- А проект А какъв е?

- Да си изкарам мандата. Ако питате непосредствено, президентската институция в никакъв случай не ме е интересувала.

- Забрави ли се историята с ЧЕЗ към този момент, завърши ли?

- За всички стана ясно, че няма по какъв начин ние да повлияем на частна договорка и че в действителност допира с страната ще пристигна, когато този развой приключи. За всички стана ясно, че в случай че се изкажем по тази тематика това е борсова компания, по-късно може да ни осъди, в това число и мен като физическо лице. Не инцидентно беше селекциониран момента тогава - февруарските събития. Надигна се този балон, употребявайки обстановката, че аз съм в чужбина, а Теменужка Петкова се познава с въпросната госпожа. Питах я познава ли я, тя сподели да познавам я, тогава подавай оставка.

- Вие в действителност ли не знаехте, че тази компания се готви да взе участие в плана?

- Знаете ли какъв брой доста трансформации на компании и то огромни, в телекоми, в какво ли не стават по Балканите, в България в това число. Това е все едно, в случай че в този момент решите да си продавате компанията Дир.бг или да купувате друга, ние по кое време ще разберем и работа ли е ние да ви следим какво ще извършите. Макар, че аз съм песимистичен, че тази договорка ще стане, само че това е мое мнение.

- Защо?

- При този звук, едва ли. Но всяка една дума може от положителните юристи да бъде употребена против страната и против мен.

- Почувствахте ли се неуместно в този миг, когато станаха тези неща?

- Чувствах се доста сърдит и нервозен, тъй като без да имаме никаква виновност в един миг ни се вмени такава. Понеже еди кой си се познава с еди кой си, пък тези били в ББР, и ББР им споделили, че да им дадат документи и да видят какво да вършат. И значи ББР тъй като е в Министерство на стопанската система, а то е подчинено на Борисов, значи ето ви връзката. Аз четох и по какъв начин щерка ми карала " Бугати " с 300 км в час в Лос Анджелис. А тя, нека да е всичко наред, е в 7-8-мия месец бременна.

- Тя какво кара в действителност?

- Къде е Лос Анжелис и " Бугати ", къде е това, че колкото да върви детето и кара тежка бременност и друго дете гледа. Е това е идиотщина. Сто души да повярват на това е извънредно.

Пуснаха - къща в Лос Анджелис, страхотна. Борисов ходил там, правил оргии. Щом " Биволъ ", които въобще не ме обичат, написаха, че не е правилно, тъй като къщата била на някакъв продуцент и като си я видял споделил: " чакай бе ". А и не съм стъпвал в Лос Анджелис. Ето и тук още 100 души да повярват... И най-после като напишеш, че той взел и ЧЕЗ и си казваш: " О, то ясна работата ". Ето това е гадостта на жълтите вести и на цялата тази работа.

- ЧЕЗ споделиха " Борисов не ни желае ние да сме в България... "

- А белким целият народ не се беше вдигнал против електроразпределителните сдружения тогава. Нима? Нима народа беше удовлетворен. Нима тогава всички не говорехме против тях, че не сме удовлетворени от вложенията, че аутсорстват дейностите си. Прокуратурата, службите, кой не прави инспекция. Но, хубавото е, че рано или късно всичко става ясно. И аз на вашите читатели и фенове мога да им кажа: " Не, %, в ЧЕЗ - по никакъв метод. Няма. Не. Никакъв интерес ".

- Къде се виждате след пет години?

- След пет години ще си ръководя партията, в случай че сме живи и здрави. Но единствено Господ разполага.

Интервю на Ваня Николова

Видео: Павлин Даскалов
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР