По повод Световния ден на зрението 13-ти октомври, Българско Дружество

...
По повод Световния ден на зрението 13-ти октомври, Българско Дружество
Коментари Харесай

Безплатен очен скрининг за деца и пенсионери на 13 октомври

По мотив Световния ден на зрението 13-ти октомври , Българско Дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика, Български лекарски съюз, Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “ в партньорство с благотворителната самодейност “Българската Коледа ”, провеждат безвъзмезден очен скрининг на деца в предучилищна възраст (4-6 г.) и на хора в пенсионна възраст , при които не е открит зрителен проблем. 

Прегледите за деца ще се правят в детския очен кабинет на УМБАЛ “Александровска ”, всеки петък сред 14 и 17 ч., след авансово записване на тел.:  02/9230 234от 9 до 14 ч.

Прегледите включват : установяване на зрителната заостреност, проучване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение. 

Над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често потребност от очила. Намалението на зрението във възрастта 4-6 година може да е резултат от така наречен “мързеливо око ” (амблиопия), което се открива при 5% от всички деца, като в огромна част от случаите няма никакви външни прояви. За това постоянното осъществяване на профилактични прегледи е изключително значимо. 

Прегледите за възрастни ще се реализират в очния кабинет на ДКЦ „ Александровска “, всеки четвъртък от 14 до 17 ч., след авансово записване на тел.: 02/9230 295от 9 до 14 ч.

Прегледите включват: проучване на зрението, премерване на вътреочно налягане, биомикроскопия (неинвазивен способ за проучване на предния очен сегмент на окото с биомикроскоп) и офталмоскопия (изследване на очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се с офталмоскоп, след авансово разширение на зеницата). 

Най-честите болести, причиняващи понижение на зрението при възрастни са: катаракта (вътрешно перде); глаукома и нараснало вътреочно налягане; макулна недъгавост, обвързвана с възрастта; диабетна ретинопатия. 

Всички възрастни и деца, при които бъде открит проблем, ще бъдат ориентирани за спомагателни проучвания и лекуване. 

 

По обявата работи: Гергана Хрисчева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР