По повод разследването на OFFNews за съмения за злоупотреби при

...
По повод разследването на OFFNews за съмения за злоупотреби при
Коментари Харесай

ДФЗ: Проверяваме доставчика на мляко за училищата за недействителни сертификати за качество

По мотив следствието на OFFNews за съмения за злоупотреби при доставките на млечни артикули за учебни заведения и градини Държавен фонд " Земеделие " изпрати позиция по случая.
 Има ли корист с европари при доставките на мляко за учебни заведения и градини?
" При разглеждане на заявките за утвърждение на снабдители по учебните схеми, Държавна фирма „ Земеделие “ се е управлявал само от критериите и условията, посочени в Наредба за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения – Схема „ Училищен плод “ и Схема „ Училищно мляко “, безапелационни са от ведомството.

От ДФЗ оповестяват още, че за производителя „ Полидей-2 “ ООД " са постъпили сигнали за предоставени недостоверни документи. "

По въпроса, издигнат в публикацията, дали има корист със стандарта БДС, от Фонда дават отговор, че са направили инспекция, която е открила, че всички млекопроизводители, представени в следствието, са с идентичен брой БДС стандарти.

OFFNews разгласява цялостния отговор на Държавен фонд " Земеделие ":

Като благодаря за журналистическата позиция, изразена в ръководената от Вас електронна медия, по отношение на осветляването на корупционни практики в държавната администрация, желая да направя следните разяснения.

Моля да имате поради, че изнесените данни във Ваша публикация, оповестена на 11.10.2018 година, озаглавена „ Има ли корист с европари при доставките на мляко за учебни заведения и градини “, не дават отговор на действителните обстоятелства.

При разглеждане на заявките за утвърждение на снабдители по учебните схеми, Държавна фирма „ Земеделие “ се е управлявал само от критериите и условията, посочени в Наредба за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения – Схема „ Училищен плод “ и Схема „ Училищно мляко “. Обръщаме внимание, че наредбата е на Министерски съвет, променена с две постановления № 84/2018 и № 101/2018. С промените на наредбата, признати и обнародвани по време на течащия банкет на заявки за утвърждение по учебните схеми през 2018 година за пръв път, на Държавна фирма „ Земеделие “ е вменено задължението за използване на длъжностен избор на заявителите, по критерии, строго избрани в наредбата.

Възможността за увеличение на доставките на производители на мляко и млечни артикули по посочените от вас проценти се дължи на императивния темперамент на критериите за избор на снабдител, заложени в наредбата, а точно да се дава приоритет на производителя.

Във връзка с вашия въпрос „ Има ли корист със стандарта БДС? ”, ви известявам, че Държавна фирма „ Земеделие “ ревизира съществуването на подобен стандарт в общодостъпния указател, оповестен на страницата на МЗХГ. Всички млекопроизводители, представени във вашата публикация са с идентичен брой БДС стандарти.

За ISO и/или FSSC документите е осъществена инспекция дали са издадени от упълномощен орган за сертификация. В тази връзка за посочения в публикацията ви производител „ Полидей-2 “ ООД са постъпили сигнали за предоставени недостоверни документи. 

По постъпилите сигнали ДФЗ е направил инспекция и е отправил питане към Изпълнителна организация „ Българска работа по акредитация “ за засвидетелствуване резултатите от инспекцията. След мнението на ИА БСА, е открито, че документите по ISO 22 000 и ISO 14 001 са издадени от организация, която не има акредитация за узаконяване, а документът по ISO 9001:2015 е публикуван под настояща акредитация, която в следствие е спряна, като в този случай е належащо осъществяване на процедура по контрол за засвидетелствуване на валидността, каквато процедура не е извършена. В тази връзка по отношение на „ Полидей -2 “ ООД е изпратен сигнал към способен орган, отговор по който се чака.

За информация „ Полидей -2 “ е утвърден да доставя мляко и млечни артикули на 310 образователни заведения за първо присъединяване по схемата. До този миг същият не е заявявал предпочитание да бъде снабдител по схемата от началото на използването й през 2010 година.

Уверявам Ви, че ДФЗ прецизно съблюдава европейското и национално законодателство и финансова дисциплинираност при администрирането и разходването на средствата на европейския и българския поданик.

ЖИВКО ЖИВКОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

Държавна фирма „ ЗЕМЕДЕЛИЕ “ - РА
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР