По повод разразилите се спорове в публичното пространство за болничните

...
По повод разразилите се спорове в публичното пространство за болничните
Коментари Харесай

Манолова: Проблемът с болничните за поставени под карантина е измислен, да се отблокира резервът на НЗОК

По мотив разразилите се разногласия в общественото пространство за болничните и отпуските на жителите в условия на карантина здравните специалисти от „ Изправи се.БГ ” и ръководителят на Гражданската платформа Мая Манолова декларират: Проблемът с болничните на сложени под карантина е несъответстващ на обстановката. Това е фиктивен проблем и се слага, с цел да се разфокусира публичното мнение. Рисковете от ковид не са информационен или административен проблем, а касаят живота и здравето на българските жители – т.е. изискват безапелационна политическа и управническа воля, знания и потенциал.

Спор за отпуск или болничен не може да има. Законът е безапелационен. Според член 43 от Кодекса за обществено обезпечаване времето, за което здравноосигурено лице е под карантина, се заплаща. Лекарят има право да назначи лекуване и изолираност в домашни условия и да издаде болничен лист за времето на лекуване (може да е и повече от 14 дни). Според закона обаче никой не може да бъде настанен наложително за болнично лекуване, даже и да е с потвърдена зараза COVID-19. И в случай че за здравноосигурените лица има нормативна уредба, то огромният въпрос е какви са ограниченията по отношение на тези над 700-800 хиляди души, които са здравно неосигурени и страната няма тласъци да приложи карантина. За тях коронавирусът също е опасност, огромна част от тези жители нямат персонални лекари, както и не може да се разчита да се извърнат към РЗИ. Призоваваме да се подхващат съответни дейности по отношение на хората, идващи от огнища на инфекцията – те би трябвало да се тестват при най-малки признаци на заболяване.

От установяването зависи и разпространяването на заболяването. Само 2 лаборатории у нас вършат проучвания. Определяме като неправилна политиката на държавното управление да пести тестванията – от 1000 теста получени от Китай, до през вчерашния ден бяха употребявани 30 бр. Пазенето им за рецесията, както се изрази министър председателят Борисов, е погрешно - в разгара на епидемията те не са нужни. Трябват преди да е избухнала, с цел да се ограничи.

Припомняме също, че Хърватия изиска и получи от Китай нови 12 000 теста, до момента в който България ги пести. Припомняме, че и Франция създаде полеви проби, които дава гратис на страни от Европейски Съюз. Те могат да се ползва непосредствено на граница от незабавните лекари и джипитата и следва да бъдат обезпечени от страна на българските управляващи. Намираме за неуместно държавното управление да дефинира едвам 3 лечебни заведения за лекуване на заболели с зараза с COVID-19. Всяка многопрофилна болница може да лекува инфекцията.

Достатъчно е да се обособят пространства и се разделят потоците на болните. Лекарите, които ще се сблъскат с инфекцията, би трябвало да бъдат снабдени с задоволително защитни средства. НЗОК би трябвало да усили лимитите на направленията за проучвания и да разрешат откриване на кревати за инфекциозно заболели (да анулират здравната карта, която не разрешава това), да разпишат логаритъм за лекуване на такива заболели и за доклад и възнаграждение на лекуването. Да бъде отблокиран запасът - нали за това го има! Медицинските данни са безапелационни - смъртността от инфекцията с този вирус е съотносима с тази от грипа.

Застрашени са най-вече възрастни мъже с тежки хронични болести. Властта би трябвало да насочи старания да се разработят модели на това по какъв начин да ги предпазят вкъщи или в случай че са в болница - за лекуване на друго заболяване. Приветстваме сформирането на Националния действен щаб и ежедневното информиране на обществеността и медиите за предприеманите дейности. Призоваваме политическите партии и техните ръководители да не политизират заканите от ковид, а да обединят политическата си воля, с цел да предотвратят суматоха и да подхващат най-хубавите ограничения за отбрана на жителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР