По повод разрастващото се в последната година строителство на жилищни

...
По повод разрастващото се в последната година строителство на жилищни
Коментари Харесай

Цените на имотите в София ще се стабилизират през 2019 г.

По мотив разрастващото се в последната година строителство на жилищни и бизнес здания и огромния интерес към закупуване на парцели в столицата, Traffic News се свърза със притежателя на една от водещите бутикови брокерски организации " Brain Trust " Стела Неделчева. 

Според нея да си брокер в София е една извънредно предизвикателна, виновна и нелесна задача. 

" Брокерът има няколко функции, в които му се постанова да влиза всекидневно. Формално сме просто медиатори, истината е обаче, че също сме омиротворители, чудотворци, психоаналитици, строители, интериорни дизайнери или каквото изисква обстановката на клиентите ни ", уточни тя. 

По думите ѝ строителството е разрастваща се ниша – нови вложители, нови компании, а на пазара навлизат по-хубави, по-качествени материали, затова крайният артикул слага нов стандарт, който от своя страна стъпва на по-висока цена. 

" Да, обаче средностатистическият човек продължава да работи за заплата, несъпътстващо трансформирала се по отношение на цените на имотния пазар. Следователно той не се вълнува от " класата " на новата постройка, той просто желае повече пространство за фамилията си, по-приятни условия или да спре да заплаща наем, без това да значи да връща пари на банката през целия си живот ", изясни още тя. 

Според Неделчева, би било по-лесно, в случай че просто се научим да реновираме към този момент издигнати здания и да ги вършим годни за живеене. 

Какви са цените на парцелите в столицата сега?

" В момента цените на парцелите в столицата са видимо високи. Защо? Освен казусът с новото строителство, доста от парцелите, които са ситуирани в центъра или в различен издирван, съвременен квартал, внезапно се продават на голословно високи цени. Търсене и предложение има, само че броят на покупко-продажбите като че ли понижава. Защо? - несъответствуващия метод на двете страни в съответната обстановка ", посочи брокерът.

" Защо видимо? Когато най-малко една от тези страни склони да договаря, нескрито излиза същинската цена на парцела, на която се случва договорката. Този развой се повтаря постоянно в последно време, т.е. предлагането на имотния пазар слага високо ценовата летва, само че точно с помощта на работата ни като посредници, съумяваме да сложим цените в умерени граници, които водят до действителна договорка, преференциална и за двете страни ".

Как се движи пазарът на парцели и какави са упованията за 2019 година? 

" Очаквам задържане на ценовите равнища. Може би ще има лек спад в новото строителството и по-конкретно в продажбите " на зелено ", само че не чакам рецесията от 2008г. ", изясни тя.

По думите и купувачите и вложителите са доста по-внимателни, а стремежът е към висок клас строителство и повишение на стандарта и комфорта на живот. Самите здания пък са енергоефективни, насочени към запазване на околната страна. 

" Имотите, които са качествено издигнати ще задържат цената си, тези с положителната локация също, само че въпреки всичко ще намалее покупателната дарба и то най-много заради увеличение на лихвените проценти по ипотечните заеми. Личното ми мнение, обаче, е че няма да има оня спад, за който се приказва ", разясни още тя.

А кои са най-желаните квартали?

" Най-желаните квартали – зависят от вида хора, къде са израснали и работните им места, това постоянно е определящ фактор. Основополагащо, въпреки всичко, за развиването на кварталите, е линията на метрото. Там където има метростанция, то регионът неизбежно се развива. Моето наблюдаване през последните две години е, че най-търсен и най-желан е кв. Кръстова вада – развива се с извънредно бързи темпове и към момента има незастроени площи ", изясни тя.

По думите и " Изток " и " Изгрев " не престават да са мечтани местоположения, като държат високи равнища на цените и предлагането е малко, а " Надежда ", " Дружба ", " Овча Купел " и " Хаджи Димитър " са новите мечтани местоположения, още веднъж заради фактор метро.

" Най-търсените парцели все още не престават да бъдат двустайните и тристайните жилища, като главно условие е светли пространства и естествени по мярка спални (поне 14кв.м.), най-малко един хигиеничен възел на спалня и верни форми. Все още хората заобикалят първи и последни етажи всеобщо. От края на предходната година пък се вижда наклонност, която считам, че ще се задълбочи и развие – и това е търсене на къщи в покрайнините на София. Все повече хората желаят да излязат от града, търсят чистия въздух и простора ", добави Неделчева. 

А презастрояването?

" По мое мнение в София има презастрояване, само че не в оня смисъл, който влагаме във връзка с пазара на недвижими парцели, а чисто образно и естетически видяно. Разбира се, то е единствено в избрани региони, само че в действителност казусът идва по-скоро от недоброто обмисляне във връзка с инфраструктурата. Ако се следват избрани стъпки, би могло да се стигне до добре изглеждащи квартали ", сподели още тя.

Според нея, с цел да има естетически тип един квартал/ регион, утвърдените планове би трябвало да се синхронизират и преценяват както с близките здания, по този начин и с цялата околна среда. " Законът за устройство на територията може да синхронизира главно етажността на постройките в съседство за даден регион, само че естетиката на постройките – не ".

Съвети за бъдещите купувачи на парцели:

" Хубаво би било бъдещите купувачи да се доверяват на способени консултанти/посредници, с цел да избегнат напрежението от непрекъснати подозрения, че има проблем, че някой ги подвежда, че постройката ще бъде приключена и така нататък Трябва да бъде проверявана историята на парцела, строителните бумаги, да се създадат съответните инспекции в община и НАГ ", изясни тя.

" Съветите са безчет и характерни, по тази причина – консултирайте се ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР