По повод публикуваната в OFFNews статия със заглавие Мюзикаутор похарчи

...
По повод публикуваната в OFFNews статия със заглавие Мюзикаутор похарчи
Коментари Харесай

Музикаутор: Лицензирахме 83% повече концерти през 2018 г.

По мотив оповестената в OFFNews публикация със заглавие " Мюзикаутор похарчи рекордна сума за издръжката си - милион и половина за година " управлението на сдружението изпрати своя позиция по отношение на написаното в обявата:

През последните години Музикаутор направи основни стъпки с цел да усили приходите на създателите, като през 2018 година сдружението събра над 7,57 милиона лв.. Основен принос за това имат с изключение на приходите от използването на музика с комерсиална цел от радио и телевизионни оператори, само че и тези от обществено осъществяване и концертна активност. Законовите промени от март 2018 година доведоха до растеж от 83% от лицензирани концерти и 13% от хотели, заведения за хранене и питейни заведения.

Музикаутор е сдружение, което сплотява над 3000 български създатели на музика и съставлява над 2,5 милиона задгранични създатели за територията на България. Ниското равнище на развиване и отбрана на авторските права в България, обаче, постанова непрекъснато търсене на положителни европейски практики, които да се приспособяват в българското законодателство. Пример за това е жалбата, която Музикаутор адресира до Европейската комисия за противоречие на българското законодателство с правото на Европейски Съюз в региона на частното прекопирване. С работеща регулация в тази сфера създателите биха нараснали своите доходи.

Тази тъжба бе подкрепена от международните организации, в които членува Музикаутор. Това са CISAC*, BIEM**, GESAC***, по чиито правила и стандарти Музикаутор прави своята активност. Чуждестранните сътрудници дават положителна оценка за активността и стремежите за смяна, като обществено поддържат и лобират публично пред българските институции, което видно и от последния Годишен доклад за 2018 година на Музикаутор.

Неслучайно годишните доклади на организацията през последните седем години са обществени и дават подробна информация, като данните сочат прогресивен тренд на развиване и не подлежат на интерпретация. Дружеството трансформира прозрачността в главно свое оръжие, което стимулира доста създатели да застават с лицата и репутацията си в отбрана на авторските права и постигането на обективни хонорари.

Управлението на сдружението е поверено на Общото заседание, Управителния съвет и Надзорния съвет. В тях вземат участие само създатели и издатели. По този метод те имат надзор върху ръководството на правата и сдружението, бюджета на организацията, в това число Културния й фонд. Така през 2018 година са подкрепени 38 самостоятелни плана за основаване на българска музика, 11 от които на млади създатели, на обща стойност 152 000 лв.. Този инструмент няма аналог в България.

През 2018 година сдружението напредна с създаването на личния си програмен продукт за систематизиране на авторски хонорари. Проектът, който се създава от „ Сирма солюшън “ АД, част от единствената обществена софтуерна компания в България, отразява всички международни стандарти и цели да усъвършенства и забърза процесите на систематизиране.

Развойната активност, която към този момент е на финала, наред с повишените разноски за правосъдни каузи против неточни ползватели и съществуването на няколко забавени заплащания на огромни телекомуникационни компании, доведоха до минимално нарастване на разноските за ръководство до 1 282 000 лева или 20,88% от приходите на организацията. За съпоставяне, разноските за ръководство на тази активност в Унгария са 10 млн. евро, а приходите събирани от унгарското сдружение надвишават 40 млн. евро годишно.

----------

*CISAC – Международна конфедерация на сдруженията на създатели и композитори.

**BIEM – Международно бюро на авторските сдружения, ръководещи правата за машинален запис и възпроизвеждане

***GESAC – Европейска група на сдруженията на създатели и композитори
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР