По повод публикациите във вестник „Капитал”, твърдения на “експерти” и

...
По повод публикациите във вестник „Капитал”, твърдения на “експерти” и
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал”

По мотив изявленията във вестник „ Капитал”, изказвания на “експерти” и изразени мнение на неправителствени организации, финансиращи се по подозрителен и непрогледен метод, Топлоелектрическа централа “Бобов Дол” показва следното мнение:

Потресени сме от качеството и чистоплътността на избрани медии, на метода, по който те считат, че се прави публицистика. Когато бъдем потърсени от тях ние избираме да бъдем открити и да отговаряме на въпросите, които ни се задават.

Ненормално и аморално е думите да ни се изопачават и сервират в различен смисъл и подтекст, доукрасени с лъжливи, подвеждащи и не точни обстоятелства.

Относно така наречен Експерти и представители със противоречива експертиза от неправителствителствени организации, които се крият зад идеята за богатството на обществото, а в действителност изкарват пари от всеки един изработен митинг, от всяка една импортирана тъжба и вършат така наречен зелен рекет ориентиран към оператори и компании, Топлоелектрическа централа Бобов дол моли последните да употребяват парите, които изкарват в правене на изследвания и наемане на фрагменти, които боравят с точна, тествана и истинна информация.

Наглост е да изказваш мнение, което е учредено на догадка или съмнение.

Четохме и се наслушахме на всевъзможни догатки, нелепости и дори откровени неистини.

Всички наши досегашни и бъдещи проекти постоянно са били насочвани към прецизното следване на поставените условия в разрешенията си от способените институции и екологичното законодателството.

За да бъде издадено позволение за каквато и да е било смяна в режима на работа на апаратура като Топлоелектрическа централа Бобов дол се минава през тежка и дълга административна процедура, включваща институции като общини, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на околната среда и водите и Изъплнителна организация по околна среда.

Процедурата за оползотворяване на боклуци взаимно с въглища, като съотношението е 99.95 % въглища и 0.05% боклуци е започвала преди три години. Повтаряме ТРИ ГОДИНИ. Всеки, който е желал да се запознае с документите е можел да направи това. За да може институциите да завършат една такава процедура, инсталацията, която реализира активността би трябвало да дава отговор на общо откритите в границите на Европейски Съюз така наречен

Най-добри налични техники. Топлоелектрическа централа Бобов дол е с одобрени такива.

Наслушахме се на всевъзможни противоречиви персони, които изясняват какви са температурите на горене в нашите енергийни котли. Ако всичко това, което се написа и приказва беше по този начин ние нямаше по какъв начин да сме с одобрени документи.

В по- горе посочените институции сме дали паспортната документи на оборудванията на нашата централа и имаме вяра, че всеки, който желае би желал може да ги откри и да се запознае с тях и да разбере, че температурата на изгаряне е задоволително висока, че са направени промени в инсталацията, които водят до това процесите в инсталацията да дават отговор на всички, както европейски, по този начин и национални условия.

В медиите се спекулира доста за това какво е оползотворяване на боклуци. Процеса не е обвързван с това просто да се вземе от хранилище боклук и да се изгори. Отпадъците, които Топлоелектрическа централа Бобов дол ще приема като различно гориво на въглищата са такива, които са модифицирани с цел да станат гориво. Те съставляват така наречен

Чист боклук, който се подава в съоръжения като топлофикацията, която се намира в центъра на Виена, както и в такива, които се намират в Швейцария. Знаете ли, че в Швейцария отпадъците, които се генерират от популацията напълно са оползотворяват за произвеждане на сила и това е една от аргументите, заради които те имат по-евтина електро и топлоенергия.

За жал в България RDF горивото се оказа удобна опорна точка за доста политически кръгове и медии. Никой не се постара, дали от институция или медия, да изясни какво е това кръгова стопанска система, че депонирането на боклуци се счита за най-лошото нещо в цяла Европа и се толерира оползотворяването им за приемане на сила, тъй като тъкмо тази сила е най-евтината за потребителите.

Ние имаме предпочитание да бъдем част от този развой и то по този начин, както е регламентирано в цяла Европа, с инспекции и непрекъснат мониторинг.

Съществуващата апаратура на Топлоелектрическа централа Бобов дол ЕАД отговоря и се класифицира като „ Инсталация за взаимно изгаряне”, съгласно условията на Наредба за изискванията и условията за създаване и употребата на съоръжения за изгаряне и съоръжения за взаимно изгаряне на боклуци.

С цел цялостното привеждане в сходство с условията на екологичното законодателство и осъществяване на заложените в комплексното позволение екологични правила по запазване на съставените елементи на околната среда на площадката на сдружението са построени и се експлоатират пречиствателни уреди за излъчванията в атмосферата и същите се смятат за най положителни налични техники /НДНТ/ за огромни горивни съоръжения.

Инсталацията на централата е оборудвана със средства за осъществяване на лични непрекъснати измервания на излъчванията в атмосферния въздух всеки месец се рапортуват на институциите.

След като се откри, че инсталацията извършва всички условия, тогава способените органи издават ново сложно позволение, в което са включени нови различни горива /биомаса и неопасни отпадъци/.

Уточняваме, че отпадъците, които са доставяни на площадката на сдружението са въз основа на подписани контракти с български и непознати компании, притежаващи съответните разрешителни за действия с боклуци.

Вносът на боклуци също се прави при спазването на условията на Закона за ръководство на отпадъците и Регламент 1013/2006 за трансграничен транспорт на боклуци, като контролът е от страна на редица контролни институции Министърът на околната среда и водите, министърът на вътрешните работи, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията, шефът на Агенция "Митници ".

ТЕЦ Бобов дол откровено се надява, че ще се ложи завършек на разпространението на всевъзможни нелепи изказвания. Не виждаме никакъв смисъл да употребявате централата, както за политически цели, по този начин и за изкарване на политически дивиденти.

Ако нямате опция да вършиме по различен метод предизборна акция или да изкарвате пари от дотации, тъй като би трябвало да отчитате неправителствена активност в нашата страна, апелирам сменете си екипа по връзки с обществеността и залагайте на друга тактика!

Имайте в поради, че малко работещи предприятия останаха в страната, а в този бранш, мислим, че се броят на пръстите на двата ни ръце.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР