По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените

...
По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените
Коментари Харесай

Прокуратурата за скандала Магнитски: Погваме четири от шестте лица

По мотив оповестения отчет на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България декларира, че изцяло споделя позицията на американските ни сътрудници, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична страна и отстояването им е невероятно без единно и поредно противопоставяне против проведената престъпност, прането на пари и корупцията.

По отношение на четири от шестте физически лица, по отношение на които са наложени наказания, прокуратура та към този момент е подхванала навреме дейности за следствие и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 година Специализираната прокуратура е провела следствие против две от лицата, някогашни представители на изпълнителната власт, в хода на което са   потвърдени злоупотреби с български документи за идентичност. Същите са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи, търговия с въздействие и изпиране на пари. Към момента делото се преглежда от Специализирания углавен съд.

През 2019 година Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и завършила с импортиран обвинителен акт в съда наказателно произвеждане за осъществени незаконосъобразни дейности за приемане на средства от фондовете на Европейския съюз против едно от лицата, някогашен заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 година са формирани досъдебни производства и са събрани доказателства за управление на проведена незаконна група, съучастничество в закононарушения по работа, търговия с въздействие, подкупи, изнудване и други закононарушения с висока социална заплаха. Същият е притеглен задочно в качеството на обвинен, защото се укрива от способените органи в чужбина за разстройване на следствието и отбягване на наказателна отговорност. Предприети са нужните дейности за интернационално търсене за изгонване.

Всички закононарушения, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния азбучник на корупционните закононарушения, въведен със заповед на основния прокурор през 2014 година, в осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия по отношение на Механизма за съдействие и инспекция.

Спрямо всички лица, посочени в отчета, ще бъдат подхванати всички нужни дейности в сходство със законовите пълномощия на прокуратура та за инспекция на оповестената от американските управляващи информация, в това число посредством условие на спомагателна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България прави оценка високо помощта, която американските способени органи оказват на страната ни като сътрудник в битката с проведената престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме съмнение да изпълняваме конституционните си пълномощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за незаконна активност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в отбрана на публичния интерес, националната сигурност и правата на българските жители. Поради това от изключителна значимост е точно взаимоотношението с всички институции със сходни действия и цели в народен и интернационален мащаб. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР