По повод огнената гибел на китайската космическа станция Тянгун-1, изгоряла

...
По повод огнената гибел на китайската космическа станция Тянгун-1, изгоряла
Коментари Харесай

Най-известните космически апарати със съдба като на „Тянгун-1“

По мотив " огнената крах " на китайската галактическа станция " Тянгун-1 ", изгоряла над южната част на Тихия океан след навлизането си в земната атмосфера, Франс прес напомня ориста на най-известните апарати с сходен край:
 
Орбитална станция " Мир " - 2001 година
 
Изстреляна през 1986 година, орбиталната станция " Мир " символизира сполучливите времена в галактическата конкуренция за някогашния Съветски съюз, макар съпътствалите я произшествия и механически проблеми.
 
След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, заради липса на средства, съветските управляващи вземат решение в края на 90-те години на предишния век да " изоставят " голямата орбитална станция с тегло 140 тона и да насочат ресурсите си към Международната галактическа станция.
 
През март 2001 година съветската галактическа организация смъква застаряващата станция " Мир " над Тихия океан сред Нова Зеландия и Чили. Горящите ѝ парчета сервират огнен театър в небето над островите Фиджи.
 
Орбитална станция " Салют-7 " - 1991 година
 
Изстреляна през 1982 година, галактическата лаборатория " Салют-7 " е последната станция от руската стратегия " Салют ".
 
След изстрелването на " Мир " през 1986 година руските управляващи повдигат орбитата на станцията " Салют " и я изоставят. Орбиталният модул пада на Земята през 1991 година, макар упованията да остане в орбита до 1994 година Станцията с тегло 40 тона се разпада при противоположното си нахлуване в атмосферата, а останките ѝ се разпръскват над Аржентина.
 
Космическа станция " Скайлаб " - 1979 година
 
" Скайлаб " - първата американска галактическа станция, е изстреляна от НАСА през 1973 година и е населявана до 1974 година
 
Американските галактически управляващи възнамеряват да модернизират станцията, само че се сблъскват с проблем с орбитата ѝ. НАСА би трябвало да се приготви за връщането на " Скайлаб " на Земята, макар че не е в положение изцяло да управлява къде ще падне станцията с тегло 77 тона. Хаотичното втурване на " Скайлаб ", отразено " шумно " по целия свят, завършва на 11 юли 1979 година над Австралия. Някои вестници даже оферират заплащане за открити парчета от станцията.
 
Совалка " Колумбия " - 2003 година
 
Завръщането на някои галактически апарати е гибелно, както в тази ситуация на " Колумбия ".  Совалката на НАСА се разпада в небето над Тексас на 1 февруари 2003 година минути преди да се приземи във Флорида, причинявайки гибелта на всички седем членове на екипажа.
 
По време на изстрелването на " Колумбия " парче изолационна пяна се откъсва от външния контейнер и удря лявото крило на совалката. Навлизайки назад в атмосферата на връщане към Земята, " Колумбия " не е в положение да понесе рисковите температури в тази фаза от задачата и се разпада. Горящите парчета от 80-тонната совалка са снимани от локални малките екрани в небето над южната част на Съединени американски щати. Останки от совалката са открити в Тексас и Луизиана. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР