По повод обявения протест от политическа партия утре пред МВнР

...
По повод обявения протест от политическа партия утре пред МВнР
Коментари Харесай

МВнР: Паметникът на Кубрат в Украйна се възстановява


По мотив оповестения митинг от политическа партия на следващия ден пред Министерство на външните работи с изказванията, че дипломатическата ни работа бездейства във връзка поругания монумент на хан Кубрат в с. Мала Перешчепина в Украйна, ви припомняме дейностите на Министерство на външните работи досега:

Вандалският акт против паметника беше осъществен на 5 април 2021 година, а Министерство на външните работи осъди поругаването незабавно, откакто научи на идващия ден. Министерството прикани способените украински институции да разкрият причинителите на тази хулиганска демонстрация и да ги подведат под отговорност.

С неоправдателно изказване на 7 април 2021 година излезе и Министерство на външните работи на Украйна като увери, че тази провокация няма да повлияе на развиването на другарски връзки сред Украйна и България, а самият монумент би трябвало да бъде възобновен във допустимо най-кратки периоди.

Посолството ни в Украйна е в контакт с локалните управляващи още през цялото време на случая и следи възобновяване на паметника, което стартира незабавно. Консулът ни в Киев  Тодор Бончев беседва през днешния ден с проверяващия служител на реда по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат - Виталий Головко. Той е получил удостоверение, че паметникът е отчасти възобновен. Възпоменателната стела е вдигната, иманярският ров е напълнен. Мястото към стелата е подравнено и се чака бетониране. По мотив следствието Виталий Головко е споделил, че все още причинителите не са открити и работата по намирането им продължава. Работи се по разнообразни версии за действието, главната от които е иманярство.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР