По повод Националния празник 3 март и честванията на 140

...
По повод Националния празник 3 март и честванията на 140
Коментари Харесай

Изложба от Националния музей на Апостола в Карлово гостува на Историческия музей в Бургас

По мотив Националния празник 3 март и честванията на 140 години от Освобождението на България, в Историческата експозиция на РИМ – Бургас ще бъде подредена изложбата “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Фотодокументалната галерия на Национален музей “Васил Левски” – гр. Карлово показва живота на Апостола, революционната му активност и стъпките за създаване на Вътрешната революционна организация, неуспеха през есента на 1872 година и съдбовния свършек на един живот, предан на отечеството и неговата независимост.

В един стеснен размер тя съумява да обхване всички значими моменти от живота на Васил Левски, с акцент върху родното място и фамилната среда, като първоизточници на неговото родолюбие и либерализъм преди всички по-сетнешни въздействия на европейската революционна и политическа процедура.

Изложбата включва копия на всички седем истински фотоси на Апостола, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, фотоси на дейци на ВРО и ръководители на националноосвободителното придвижване, като Раковски, Каравелов, Ботев, репродукции на едни от най-популярните творби на изобразителното изкуство и монументални монументи, отдадени на Левски.

Изложбата чака своите гости в Историческия музей (ул. “Лермонтов” 31) до 18 май.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР