По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство

...
По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: На срещата с Gemcotp и IP3 във Вашингтон присъства и Херо Мустафа

По мотив медийни изявления, свързани с подписания меморандум сред Министерство на енергетиката и акциите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD, внасяме следните разяснения:

Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше деклариран по време на работна вечеря на 15.02.2022 година в границите на визитата на българската енергийна делегация във Вашингтон.

На срещата участваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на Съединени американски щати в България н.пр. Херо Мустафа, българският дипломат в Съединени американски щати н.пр. Тихомир Стойчев, господин Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В следствие на 11.03.2022 година в България дойде съоснователят и шеф на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният шеф на Gemcorp, господин Атанас Бостанджиев, желаеха среща с министър Николов и министър Василев, на която още веднъж беше деклариран капиталовият интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на извършените диалози, Министерството на енергетиката и фирмите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила и развиване на нуклеарната енергетика.

Припомняме, че през вчерашния ден с умишлен мейл до медиите от посолството на Съединени американски щати се разграничиха от тази договорка. " Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство ", написа в имейла.

Преди пет дни пред Нова ТВ Асен Василев съобщи следното по отношение на меморандума за съдействие за инвестиция от 1 млрд $ в чиста сила: " Gemcorp " пристигнаха при нас с представители на американското посолство ".

На репликата, че зад фонда " Gemcorp " прозира съветския олигарх Алберт Авдолян, Асен Василев съобщи, че е научил това през последните дни от медийни изявления.

Василев разгласи, че на подписването на меморандума е участвал комерсиалният аташе на посолството, което през днешния ден се отхвърля от задачата.

" Присъствието на търговски аташе на обещано посолство при договарянията с държавното управление е задоволителна гаранция, че зад съответната компания или фонд, стои непознатата страна ", съобщи Василев в тв ефира на Нова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР