По повод края на годината Главната инспекция по труда напомня,

...
По повод края на годината Главната инспекция по труда напомня,
Коментари Харесай

В края на 2021 г. изтича давността на отпуска от 2019 г.

По мотив края на годината Главната ревизия по труда припомня, че на 31 декември изтича отминалостта на отпуска от 2019 година Всички дни заплатен годишен отпуск могат да се употребяват до края на 2-годишната им отминалост, без значение дали са отсрочени, или не за идната календарна година.

Част от отпуска може да бъде отсрочен за идната календарна година по искане на служащите и чиновниците и със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни в годината, за която се отнася.

Когато отпускът е отсрочен или не е употребен до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е задължен да обезпечи използването му през първото полугодие на идната календарна година. След този период служащият може самичък да излезе в отпуск с 14-дневно предупреждение. Работодателят би трябвало да осведоми служащите при започване на годината за полагаемите дни отпуск, в това число и за останалите от миналата година.

В случай на преустановяване на трудовото правно отношение служащият има право на обезщетение за всички дни, които не са погасени по отминалост, без значение дали са трансферирани или не в последваща година. Давността на платения годишен отпуск стопира да тече, в случай че служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и други

Съгласно измененията в трудовото законодателство по отношение на пандемията от ковид работодателят има право по време на оповестена изключителната епидемиологична конюнктура, която бе удължена до 31 март следващата година, да дава половината от платения годишен отпуск и без искане на своите служащи или чиновници. За задачата би трябвало активността на предприятието да е спряна или лимитирана със заповед на държавен орган. В изискванията на епидемиологична конюнктура работодателят няма право и да отхвърля заплатен отпуск на някои категории служащи от уязвими групи. Той обаче не може едностранно да даде какъвто и да е тип неплатен отпуск. За използването на подобен наложително следва да има искане от страна на служащия, напомнят от ГИТ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР